Το δικαίωμα των Αθηναίων σε μια βιώσιμη πόλη, φιλική για τους κατοίκους και τους χρήστες της, πλήττεται σήμερα με πολλούς τρόπους. Πλήττεται όταν μια ολόκληρη γειτονιά μένει χωρίς καθολικά προσβάσιμο δημόσιο σχολείο, πλήττεται όταν οι χώροι πρασίνου αφήνονται στην εγκατάλειψη, πλήττεται και όταν ο σχεδιασμός για το μέλλον της πόλης καταργεί την πολυλειτουργικότητα που τη διακρίνει.
26ο Γυμνάσιο Αθηνών: Δικαίωμα σε γειτονιές με δημόσια σχολεία
Αγνοώντας την ευρεία συναίνεση της σχολικής κοινότητας της περιοχής, κατοίκων, συλλόγων και φορέων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την ομόφωνη διαφωνία του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, το Υπουργείο Παιδείας επέμεινε και προχώρησε στη δημοσίευση ΦΕΚ, με το οποίο το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών, το μοναδικό “συμβατικό” δημόσιο σχολείο μιας κεντρικής γειτονιάς της πόλης, καταργείται. Η υπουργική απόφαση στρέφεται ευθέως ενάντια στο δικαίωμα της πρόσβασης των παιδιών των κατοίκων στη δημόσια εκπαίδευση και αναστατώνει τον προγραμματισμό των οικογενειών, χωρίς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας περιοχής που είναι ήδη κορεσμένη με πειραματικά και πρότυπα σχολεία. Η Ανοιχτή Πόλη θα στηρίξει κατοίκους και σχολική κοινότητα στον αγώνα τους για πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση και κάλεσε τη δημοτική αρχή να σταθεί στο πλάι τους στις ενέργειες με τις οποίες θα διεκδικήσουν να ακυρωθεί η αντιδημοκρατική απόφαση του υπουργείου.
Άλσος Ιλισίων – Δικαίωμα σε ελεύθερους και φροντισμένους πράσινους χώρους
Η πρόσφατη κινητοποίηση κατοίκων, συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων στο άλσος Ιλισίων ανέδειξε την εγκατάλειψη ενός πνεύμονα πρασίνου σημαντικού, τόσο για την περιοχή όσο και ευρύτερα. Η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίνεται στη δέσμευση που είχε δώσει για επαναφύτευση τουλάχιστον 250 δέντρων που καταστράφηκαν στις κακοκαιρίες. Την ίδια στιγμή, το άλσος είναι κακοσυντηρημένο, με τις υποδομές του αφημένες στην εγκατάλειψη. Το άλσος Ιλισίων είναι δυστυχώς ένα μόνο παράδειγμα της κακής σχέσης της δημοτικής αρχής με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου. Η κατάσταση στο λόφο του Στρέφη παραμένει απογοητευτική, ο λόφος Φιλοπάππου απειλείται από αποσπασματικές παρεμβάσεις, στο πάρκο Δρακόπουλου ακόμα περιμένουμε τις συνεννοήσεις της δημοτικής αρχής ώστε αυτό να αξιοποιηθεί και να αποδοθεί στους κατοίκους. Την ίδια στιγμή, η Διεύθυνση Πρασίνου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, ενώ οι διαμαρτυρίες κατοίκων για την ποιότητα των εργολαβικών υπηρεσιών είναι αμέτρητες.
Η Ανοιχτή Πόλη στέκεται δίπλα σε κατοίκους και συλλογικότητες που υπερασπίζονται τους πράσινους ελεύθερους χώρους της πόλης. Η δημοτική αρχή οφείλει να μεριμνήσει άμεσα για το άλσος Ιλισίων, τόσο για την επαναφύτευση των χαμένων δέντρων, όσο και για τη φύτευση νέων που θα το καθιστούν χώρο υψηλού πρασίνου. Οφείλει επίσης να μεριμνήσει για τη συντήρηση και αποκατάσταση των υποδομών, όπως των χαλικόδρομων, των μονοπατιών και των βρυσών. Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε τον προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα τον προγραμματισμό και τους στόχους της Διεύθυνσης Πρασίνου.
Ρυθμιστικό Σχέδιο και μεικτές χρήσεις: Δικαίωμα σε μια ζωντανή, πολυλειτουργική πόλη
Ο κ. Μπακογιάννης, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, όπως στην πρόσφατη ημερίδα “Ποιός σχεδιάζει την Αθήνα;”, υιοθετεί το αίτημα για διαφύλαξη του πολυλειτουργικού χαρακτήρα της πόλης, με σεβασμό των μεικτών χρήσεων που συμβάλλουν στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπακογιάννης αντιμετωπίζει ως ευκαιρία την επενδυτική “έκρηξη” που σηματοδοτούν ο πολλαπλασιασμός των ξενοδοχειακών μονάδων στην πόλη ή ο σχεδιασμός για το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ.
Μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής, αλλά και της στεγαστικής κρίσης που πλήττουν την Αθήνα, το μήνυμα του Δήμου Αθηναίων δεν πρέπει να είναι θολό. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας κυοφορείται μακριά από κάθε διαβούλευση με κατοίκους, επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. Κύριο μέλημα φαίνεται να είναι η νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων που έχουν ληφθεί έξω από κάθε διάλογο και σε αντίθεση με το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο, όπως αυτή για την ΠΥΡΚΑΛ, καθώς και η μοιρολατρική αποδοχή της αρνητικής πραγματικότητας που έχουν επιφέρει εξελίξεις όπως η επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και η διείσδυση του real estate στον αστικό σχεδιασμό.
Αν η δημοτική αρχή επιθυμεί πράγματι να υπερασπιστεί τη φυσιογνωμία της πόλης και να προστατέψει τους κατοίκους της, θα πρέπει να συζητήσει με τους δημότες και τους φορείς τους και να διεκδικήσει ρόλο στη διαμόρφωση του νέου Ρυθμιστικού, με ζητούμενο να κατοχυρώνεται έμπρακτα η πολυλειτουργικότητα και η βιώσιμη κατοικία στην πόλη, απέναντι σε μια αγορά που θα συνεχίσει να πιέζει για κερδοσκοπικές μονοκαλλιέργειες. Για μια ακόμα φορά ζητήσαμε να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα της διαμόρφωσης ρυθμιστικού πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση.