logotypos site dimos_0_5

Εκτός από τις μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις που επιδιώκει η δημοτική αρχή, αλλοιώνοντας δραματικά την μορφή της πόλης και επιδεινώνοντας την ζωή των κατοίκων, οφείλουμε να σταθούμε με την ίδια προσοχή στα «μικρά» ζητήματα των γειτονιών. Εκεί μπορεί να εντοπίσει κανείς ιστορίες που ταλαιπωρούν πολλούς πολίτες.

 

Μια τέτοια υπόθεση λαμβάνει χώρα στην περιοχή Ελληνορώσων, στην 7η δημοτική κοινότητα. Συγκεκριμένα, το εστιατόριο «Ρέθεμνος», φαίνεται να έχει επιβληθεί σε μια γειτονιά και να επιχειρεί την εξάπλωσή του εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Επιδιώκεται η πεζοδρόμηση ενός μικρού τμήματος της οδού Βρανά, μπροστά από το εστιατόριο, με σκοπό ο δημόσιος χώρος να μετατραπεί σε «αυλή» του εστιατορίου. Ήδη το οδόστρωμα καταλαμβάνεται καθημερινά με τραπεζοκαθίσματα, καθώς λόγω πανδημίας έχουν παραχωρηθεί επιπλέον χώροι στην εστίαση. Ουσιαστικά τώρα επιχειρείται η παγιοποίηση αυτής της πρακτικής.

Το συμβούλιο της 7 ης δημοτικής κοινότητας (6/2021), το Τμήμα Βιώσιμης Κινητικότητας (9/2021), το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου (10/2021) και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (1/11/2021), όλοι εν χορώ προτείνουν και το δημοτικό συμβούλιο αποδέχεται (8/11/2021) το τμήμα της οδού Βρανά να πεζοδρομηθεί.

Ακολουθεί βροχή ενστάσεων που υπέβαλαν πάνω από 50 κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με αυτές, ήδη η πρόσβαση των κατοίκων στα σπίτια τους είναι δυσχερής, καθώς το εστιατόριο βρίσκεται στο ισόγειο πολυκατοικίας. Παράλληλα επισημαίνεται η μακροχρόνια κατάληψη του δημόσιου χώρου με τραπεζοκαθίσματα, η δημιουργία τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος, η χρόνια ενόχλησή τους από την οχλαγωγία του εστιατορίου κ.λπ.. Εν ολίγοις, ισχυρίζονται δικαίως ότι η καθημερινότητά τους θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, καθώς ένας μικρός πεζόδρομος στη συγκεκριμένη θέση δεν έχει χρησιμότητα για τους κατοίκους· επιπλέον η κατάληψή του από το εστιατόριο θα εντείνει τα προβλήματα που ήδη έχουν. Η δε «πλατεία», που υπόσχεται η δημοτική αρχή ότι θα κατασκευάσει σε ένα μικρό παρκάκι που γειτνιάζει στον δρόμο, θα είναι απλώς ένα όμορφο ντεκόρ για τους θαμώνες του εστιατορίου, με μηδενική προσφορά στην γειτονιά.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου αλλάζει την εισήγησή του και εισηγείται (1/2022) την αποδοχή των ενστάσεων των κατοίκων, με υπογραφή μάλιστα του σχετικού εγγράφου και από τον αντιδήμαρχο κ. Αξιώτη. Στο σχετικό έγγραφο-απόφαση (αρ. 37701/11.2.22) της Δ/νσης Σχ. Πόλεως, γίνονται αποδεκτές οι ενστάσεις των κατοίκων και προτείνεται η μη τροποποίηση του εγκεκριμμένου ρυμοτομικού σχεδίου, για τον χαρακτηρισμό ως πεζοδρόμου, τμήματος της οδού Βρανά. Είναι χαρακτηριστικές οι διατυπώσεις της αρμόδιας υπηρεσίας: «Διαπιστώθηκε από τις κατατεθείσες ενστάσεις ότι η λειτουργία του εν λόγω

καταστήματος, η οποία θα επεκταθεί & ευνοηθεί λόγω της δημιουργίας του πεζοδρόμου, επιβαρύνει τους όρους διαβίωσης στη γειτονιά». Και παρακάτω: «Επόμενα η υπηρεσία μας τάσσεται υπέρ των απόψεων που αποβλέπουν στο κοινό καλό & στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων...». Το παραπάνω υπογράφει και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αξιώτης.

Αυτή η απόφαση ανατρέπεται από την επιτροπή Ποιότητας Ζωής (2/2022). Το δημοτικό συμβούλιο (14/3/22) αποφασίζει εν τέλει, την πεζοδρόμηση του τμήματος, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, αλλά και της αρμόδιας υπηρεσίας του, που είχε κάνει αιτιολογημένα δεκτές τις ενστάσεις των κατοίκων.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι αυτός που τώρα εισηγείται την απόρριψη της δικής του πρότασης ως πολιτικός προϊστάμενος της Δ/νσης Σχ. Πόλεως.

Οι κάτοικοι στις ενστάσεις τους ισχυρίζονται ότι εκ μέρους του εστιατορίου υπάρχουν σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις και δήλωση ανακριβών στοιχείων στην Πολεοδομία. Περιγράφουν γλαφυρά μια χρόνια καθημερινότητα ενόχλησης και απειλών από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Αναφέρονται σε δημόσιες αναρτήσεις φωτογραφιών του ιδιοκτήτη, με τις οποίες θυμίζει σε όλους τις υψηλές του διασυνδέσεις.

Αυτή η περίπτωση λειτουργεί αποκαλυπτικά ως έκφανση μιας γενικής στάσης και στρατηγικής απέναντι στον χώρο και τις χρήσεις του. Σύμφωνα με αυτή, το επιμέρους ιδιωτικό συμφέρον κυριαρχεί απόλυτα έναντι του δημόσιου και κοινού. Τα δικαιώματα και οι δυνατότητες των εκάστοτε επιχειρηματικών και εμπορευματικών λειτουργιών, κάθε κλίμακας, κυριαρχούν έναντι των αναγκών και της γενικής ποιότητας ζωής όσων ζουν και εργάζονται στους συγκεκριμένους χώρους.

Έτσι, όπως στη μεγάλη κλίμακα οι επιταγές του τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου διαμορφώνουν ριζικά τον πολεοδομικό και αστικό σχεδιασμό, εκδιώκοντας τις χρήσεις που εξυπηρετούν τους κατοίκους (με project όπως ο Μεγάλος Περίπατος, η Διπλή Ανάπλαση, η επανακατασκευή της πλ. Ομονοίας, η δημιουργία του «κυβερνητικού πάρκου» στην ΠΥΡΚΑΛ, η διάλυση του πάρκου της Ακ. Πλάτωνα, οι νέοι σταθμοί μετρό κ.λπ.), έτσι και στη μικρότερη, ο ελεύθερος και πράσινος δημόσιος χώρος περιορίζεται και αντικαθίσταται σταδιακά με τραπεζοκαθίσματα και άλλες επιχειρηματικές χρήσεις. Και αυτό είτε με τη διαχρονική αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών για έλεγχο και περιορισμό, είτε με επίσημες πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Μάλιστα για τον σκοπό αυτό, η πανδημία αποτέλεσε ένα χρήσιμο εργαλείο-ευκαιρία (δεν ξεχνάμε ότι ο Μ. Περίπατος διαφημίστηκε αρχικά ως η πολεοδομική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης): η περίπτωση του σημείου στην Ελληνορώσων δείχνει ότι οι επεκτάσεις των τραπεζοκαθισμάτων έναντι του ελεύθερου και ανοιχτού χώρου, δεν είναι μια πρόσκαιρη λύση αλλά προορίζονται να παγιωθούν, με κάθε τρόπο.

Όμως, και σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Οι κάτοικοι έχουν δίκιο και θα συμβάλλουμε και εμείς ώστε να δικαιωθούν. Απαιτούμε να επανέλθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες των πολιτών, τόσο από τις δημοτικές υπηρεσίες, όσο και από την Πολεοδομία.

Το ελάχιστο που είναι υποχρεωμένη να κάνει η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, είναι να απαντήσει στους κατοίκους της περιοχής: Είναι με το «κοινό καλό», όπως αναφέρει η υπηρεσία Σχ. Πόλεως ή με το συμφέρον των λίγων; Επίσης, γιατί δεν απαντά στις καταγγελίες των κατοίκων για τα παραποιημένα στοιχεία που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης για να πάρει την έγκριση κατασκευής καμινάδας;

 

Γραφεία Αιόλου 47, 3 ος όρ., τηλ. 2103248892

Δημοτικός σύμβουλος: Κεφαλληνός Παναγιώτης, τηλ. 6934816016

Ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης:

Ρέππα Ντίνα, Ρίζος Μιχάλης, Μάτσα Κατερίνα,

Παπαχριστούδη Ματίνα, Σιαπάτης Αποστόλης, Μένου Κική

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.