logotypos site dimos_0

https://www.youtube.com/watch?v=5TPf_auvDFk

  1. Κατάργηση των τροπολογιών Βορίδη σχετικά με τους συμβασιούχους

Η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωτεργάτες Μητσοτάκη-Βορίδη, κατέθεσε και ψήφισε αιφνίδια δύο εργατοκτόνες τροποποιήσεις σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο, βάζοντας  ταφόπλακα στην  προοπτική παρατάσεων-παραμονής στη δουλειά και τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων.

Η κυβέρνηση δίνει άλλο ένα «εργαλείο» στα χέρια περιφερειαρχών και δημάρχων  για να τσακίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

 

Συνυπεύθυνοι στο έγκλημα είναι και το σύνολο των δημάρχων και περιφερειαρχών που «βάζουν πλάτη» στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και εφαρμογή της ελαστικής εργασίας, που ολοένα και διευρύνεται.

Δεν  φθάνουν  πλέον τα ψηφίσματα συμπαράστασης από δημάρχους- περιφερειάρχες και  τα συμβούλια, δεν  αρκούν τα κροκοδείλια δάκρυα και η «συμπόνια». Μαζί συναποφασίζουν και «εκτελούν». Είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι.

Άμεση κατάργηση των τροπολογιών Βορίδη που πέφτουν σαν τσεκούρι στο κεφάλι χιλιάδων συμβασιούχων. 

Οι εργαζόμενες/οι οφείλουν απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα να γίνουν ο εφιάλτης τους, με συνεχείς συγκεντρώσεις-πορείες-αποκλεισμούς βασικών υπηρεσιών-καταλήψεις κτιρίων και υποδομών των ΟΤΑ. Να διεκδικήσουν σταθερή δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

 

  1. Ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου ειδικά αυτών που αφορούν την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Η παραπομπή, των γεωμετρικά αυξανόμενων πεινασμένων ανθρώπων της πόλης που απευθύνονται στις υπηρεσίες του δήμου της Αθήνας, σε κινηματικές και φιλανθρωπικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες που παρέχουν τροφή σε άστεγους/ες, προσφυγ(ισσ)ες κ.λπ., όπως έγινε με την παραπομπή απόρων στη συλλογική κουζίνα El Chef, αποτελεί κατάφωρη απόδειξη της πλήρους ανικανότητας και της πολιτικής χρεωκοπίας της δημοτικής αρχής.

Η δημοτική αρχή που αρνείται να ενισχύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες ώστε να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων που απευθύνονται σε αυτές είναι η ίδια μωροφιλόδοξη δημοτική αρχή των πολυδάπανων Μεγάλων Περιπάτων και των αστικών αναπλάσεων προς όφελος των συμφερόντων των ημετέρων και του μεγάλου τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Αυτή λοιπόν η δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται τη δράση συλλογικοτήτων που εν τέλει αντιστρατεύεται και συγκρούεται πολιτικά μαζί τους. Τόσο χυδαία πολιτική υπεραξία προσπαθεί να βγάλει στις πλάτες μεταναστ(ρι)ών, άπορων και άστεγων. Πρόκειται για τον τραγέλαφο της πολιτικής μιας καθ΄ όλα τραγελαφικής δημοτικής αρχής.

Το ΔΣ οφείλει να συζητήσει αναλυτικά για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τους άπορους και τους άστεγους της πόλης.

  1. Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και τα άμεσα μέτρα που οφείλει να πάρει ο δήμος.

Επίσκεψη στο Πολυδύναμο Κέντρο Άστεγων πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΑΑΑθήνας ύστερα και από αποκαλυπτικές φωτογραφίες που ήρθαν στη δημοσιότητα. Μέρα με τη μέρα ξεφλουδίζονται οι τοίχοι στο πολυδιαφημισμένο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του δήμου στην πλατεία Βάθης, αποκαλύπτοντας την απόλυτα συνειδητή κατάρρευση των κοινωνικών δομών πρόνοιας στον δήμο.

Οι κοιτώνες του Πολυδύναμου Κέντρου, αλλά και ορισμένοι διάδρομοι είναι γεμάτοι υγρασία, χωρίς συντήρηση, η καθαριότητα είναι ελλιπής, οι υπηρεσίες του δήμου αδύναμες.

Σε ένα κέντρο που στα τρία κτίρια  του σήμερα  φιλοξενεί πάνω από 230 ανθρώπους από 20 έως 90 ετών, (125 στο Υπνωτήριο και 114 στον Ξενώνα -τη στιγμή που εκατοντάδες άστεγοι ξεπαγιάζουν στους δρόμους της πόλης αβοήθητοι), υπηρετούν συνολικά 49 εργαζόμενοι, εκ των οποίων μία (1) μόνιμη υπάλληλος, δύο (2) με σύμβαση ΟΑΕΔ, έντεκα (11) με σύμβαση έργου και τριανταπέντε (35) με σύμβαση COVID-19. Συνολικά είκοσι (20) εργαζόμενες/οι αποτελούν το επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλεύτριες/ές).

Αποδεικνύεται ότι η διαφημισμένη δομή αστέγων είναι «επί ξύλου κρεμάμενη». Κάτι που αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της χρεοκοπημένης κοινωνικής πολιτικής με ευθύνη της δημοτικής παράταξης Μπακογιάννη.

Απαιτούμε να έρθει το ζήτημα στο ΔΣ και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη και φροντιστική λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου και να μην αντιμετωπίζει τον κόσμο που φιλοξενείται εκεί σαν  σκουπίδια.

  1. Μεγάλα προβλήματα στις υποδομές των κοντέινερ των νεοσύστατων νηπιαγωγείων

Οξύνονται τα κτιριακά προβλήματα στα κοντέινερ και η δημοτική αρχή δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή τους. Με τις βροχές πλημμύρισαν, πόρτες δεν κλείνουν, ο εξοπλισμός που όφειλε να τους έχει δοθεί παραμένει ανύπαρκτός είναι μέρος μόνο των προβλημάτων. Τελικά, οφείλεται να τοποθετηθείτε: Οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τα έργα τηρούν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει και τι κάνει η δημαρχία για όλα αυτά. Γιατί οι νηπιαγωγοί καλούν κατ’ επανάληψη τους υπεύθυνους αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»!

  1. Στηρίζουμε το αίτημα των 16 απολυμένων, πρώην εργαζομένων του Γηροκομείου Αθηνών (Ε.Ε.Α.), σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Επαναφέρουμε το ζήτημα των 16  πρώην εργαζομένων του Γηροκομείου, που έχουν κερδίσει αγωγές για δεδουλευμένα τους και που δεν τους αποδίδονται. Θεωρούμε πρώτιστο να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων και μετά όλων των υπολοίπων όπως των τραπεζών και του κράτους.  Για πολλοστή φορά ζητούν την αρωγή του Δημοτικού Συμβουλίου και οφείλει να τους τη δώσει.

Ζητήματα της ημερήσιας διάταξης

  1. Για την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης

Νέο ληστρικό μηχανισμό αποτελεί το σχέδιο της δημοτικής αρχής για επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης. Όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζόμενων και της νεολαίας αλλά οξύνει τα ήδη οξυμένα καθημερινά προβλήματα. Την εποχή της πανδημίας και της εκτίναξης της ακρίβειας, η δημαρχία βρήκε να προσθέσει άλλον έναν εφιάλτη στη ζωή των κατοίκων των περιοχών Μακρυγιάννη, Μετς, Ιλίσια. Το κόστος της ελεγχόμενης στάθμευσης καθορίζεται σε 5 ευρώ το τρίωρο την ίδια στιγμή που μειώθηκε το ετήσιο τέλος των ξενοδοχείων σε 100 ευρώ το μέτρο από 1.800, ευνοώντας εξωφρενικά τους μεγαλοξενοδόχους!

Η δημοτική αρχή αντί να δημιουργήσει δωρεάν δημοτικούς χώρους στάθμευσης με σεβασμό στο περιβάλλον, αντί της ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με πύκνωση γραμμών και δρομολογίων, φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, χρεώνοντας ακόμα και τον δημόσιο δρόμο!

Είναι κυνισμός να προϋπολογίζονται 3.000.000 ευρώ από αυτή τη νέα επιβάρυνση των κατοίκων, από τα οποία μάλιστα, τα 2.200.000 υπολογίζονται να προέρχονται από κλήσεις! Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη αδιαφορεί για τις ενστάσεις των κατοίκων οι οποίοι σε ενυπόγραφο ψήφισμά τους εκτιμούν ότι χάνονται 150 θέσεις στάθμευσης ενώ οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων δεν επαρκούν.

Και στο παρελθόν, επί Καμίνη υπήρξε η ίδια απόπειρα αλλά οι αγώνες των κατοίκων την απέτρεψαν. Τώρα, τα μέλη της παράταξης Μπακογιάννη στη 2η ΔΚ με απίστευτο θράσος υπερψήφισαν το σχέδιο που είχαν καταψηφίσει επί Καμίνη! Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων, υποστηρίζουμε τα αιτήματά τους, καταγγέλλουμε και καταψηφίζουμε το νέο ληστρικό σχέδιο Μπακογιάννη. Θα το αντιπαλέψουμε ακόμα και μετά την εφαρμογή του με στόχο την ακύρωσή του.

  1. Προγραμματική σύμβαση για την «Ανάπλαση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη Δυτικών Λόφων Ακρόπολης Αθηνών»

Ο πρώτος και υπαρκτός κίνδυνος για το Αρχιτεκτόνημα είναι το τι ακριβώς θα γίνει και τι οικονομικά οφέλη θα έχουν όποιοι το εκμεταλλευτούν και το πώς.

Ο λόφος Φιλοπάππου είναι ένας ενιαίος ελεύθερος χώρος, αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και φυσικής αξίας ενταγμένος στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, ένας ζωντανός βιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι διαμορφώσεις του Αρχιτέκτονα Δημητρίου Πικιώνη επίσης, είναι ένα ενιαίο καλλιτεχνικό έργο, το οποίο έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έχει γίνει αντικείμενο αναγνώρισης και μελέτης σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί από όσους έχουν εμπλακεί.

Στην Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Αθηναίων συντελείται μία κατάτμηση των μελετών σε όλο τον λόφο καθώς και για την αποκατάσταση των διαμορφώσεων Πικιώνη με την αδικαιολόγητη εξαίρεση του Αναπαυτηρίου από τις μελέτες.

Τώρα εμφανίζεται προς ψήφιση αυτή η σύμβαση μίσθωσης ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και την ΕΤΑΔ.

 

Απαιτείται  πριν από όλα, μία ενιαία και συγκροτημένη μελέτη που θα περιλαμβάνει τα λιθόστρωτα, το πράσινο στον περιβάλλοντα χώρο, το Συγκρότημα της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη και το αναπαυτήριο (τουριστικό περίπτερο) και με σεβασμό για χρήση του ως ένα απλό καφενείο όπως αυτό που οραματίστηκε ο δημιουργός του.  Πριν ξηλωθούν όλες οι περιφράξεις της Πνύκας καθώς και των αυτοσχέδιων κτισμάτων του Υπ. Πολιτισμού που γειτνιάζει με το έργο και χωρίς τοποθέτηση ξένων στοιχείων ως προς το Αρχιτεκτόνημα (επεκτάσεις με νέα στέγαστρα, μοκέτες, τέντες, κλπ), όπως είχε συμβεί στο παρελθόν πριν από το 2004 όταν λειτουργούσε κάνοντας δεξιώσεις και είχε μετατραπεί σε σκυλάδικο της Βάρης, χωρίς σεβασμό στο αρχαιολογικό, φυσικό τοπίο, τα λιθόστρωτα έχοντας δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων από όλο το κίνημα αλλά και πολλούς επώνυμους που είχαν αρθρογραφήσει πολλές φορές στον ημερήσιο τύπο.

Αν αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν αυτοκίνητα επάνω στα λιθόστρωτα οφείλεται και στον αγώνα των κατοίκων τα προηγούμενα χρόνια γιατί από την δεκαετία του 1960 τα λιθόστρωτα ήταν μία μικρή Πανεπιστημίου με τα πούλμαν να ανεβοκατεβαίνουν φτάνοντας μέχρι ψηλά το πλάτωμα κοντά στο μνημείο του Φιλοπάππου, με αποτέλεσμα τεράστια φθορά σε αυτά τα καλλιτεχνήματα του Πικιώνη.

Από την αρχή του αγώνα των κατοίκων, μέσα στα αιτήματά τους εκτός από όλα τα άλλα, αίτημα ήταν και η αποκατάσταση και συντήρηση του αρχιτεκτονικού έργου του Πικιώνη.

Όλοι/ες οι κάτοικοι από τις περιοχές γύρω από το λόφο που αγωνιστήκαν από τις 3/11/2002 μέχρι τις μέρες μας για το λόφο, με τον οποίο έχουν και βιωματική σχέση και τον ζουν καθημερινά  δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουν στην τύχη του. Καταψηφίζουμε και δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το αναπαυτήριο Πικιώνη σε πολυτελές εστιατόριο, έναν νέο Διόνυσο, μέσα στο μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο της Αθήνας και πλάι στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας.

  1. Σύναψη σύμβασης παραχώρησης του κτηρίου του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον Δήμο Αθηναίων

Με τη σύμβαση αυτή, η δημαρχία Μπακογιάννη αναγγέλλει την ανάπλαση του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ στα πλαίσια των σχεδίων επέκτασης της τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας, οργανώνει ανάθεση σε εργολάβο έργου συντήρησης και κλείσιμο του χώρου με τσίγκους και περίφραξη και στο όνομα «της φύλαξης, της ασφάλειας, της τάξης και της υγιεινής του χώρου» ετοιμάζει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ ενώ προαναγγέλλει και δίκες στις οποίες θα εμπλακεί και η ΕΤΑΔ!

Η επιχείρηση εκκένωσης που έστησαν τον Μάιο του 2021 με τους πραιτοριανούς του τότε υπουργού Χρυσοχοΐδη απέτυχε γιατί βρήκαν απέναντί τους τον κόσμο του αγώνα που με μια μέγιστη πράξη λαϊκού και εργατικού πολιτισμού, έσπασε τα μπετά και ξαναπήρε το θέατρο στα χέρια του. Ανίκανοι να νικήσουν το κύμα στήριξης και αλληλεγγύης που δέχτηκε το ΕΜΠΡΟΣ, αποφάσισαν να το εντάξουν στα διαχειριστικά πλαίσια του Δήμου και των φορέων άσκησης αστικής πολιτικής. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη στο ΔΣ της 24/5/2021 δέχτηκε να προχωρήσει σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για να της παραχωρηθεί το θέατρο. Τώρα, φέρνουν για συζήτηση και ψήφιση από κάθε πρόθυμο του δημοτικού συμβουλίου, μια κατάπτυστη σύμβασης εκμίσθωσης του ΕΜΠΡΟΣ από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον δήμο της Αθήνας.

Το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια από την ελληνική πολιτεία, λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2011, ως καλλιτεχνικός αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, με πολιτιστική και κοινωνική δράση, σύνδεση με τους κατοίκους της γειτονιάς, ως πυρήνας καλλιτεχνικής δημιουργίας και πειραματισμού, αλλά και κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτικού ακτιβισμού, κόντρα σε κάθε λογική εμπορευματοποίησης και αποκλεισμού, ως κοινό αγαθό για τη γειτονιά και την πόλη, ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, φιλοξένησε παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες και φεστιβάλ, προσφέροντας στέγη σε νέες ομάδες που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα υπέρογκα ενοίκια. «Μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης», όπως γράφει η ανακοίνωση της σταθερής ανοιχτής Κυριακάτικης συνέλευσης λειτουργίας του.

Αυτή ακριβώς η θάλασσα παίρνει τον τίτλο του «Μισθίου» στη σύμβαση ΕΤΑΔ-Δήμου. Ένα «μίσθιο» που για τη δημοτική διοίκηση και την ΕΤΑΔ «τελεί κατά καιρούς υπό κατάληψη από αυτοαποκαλούμενες “πολιτιστικές ομάδες", οι οποίες το χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις». Ένα πολύ ιδιαίτερο «μίσθιο» που χρειάζεται «όλα τα προσήκοντα μέτρα φύλαξης», ασφαλιστικές καλύψεις από το δήμο ύψους 3.000.000 ευρώ «ανά περιστατικό κινδύνου» και υποχρεώσεις φύλαξης και απόκρουσης «κάθε απόπειρα καταπάτησης ή προσβολής αυτού». Μια σύμβαση, με λίγα λόγια, που κηρύσσει τον πόλεμο σε χώρο Πολιτισμού που δεν είναι ναός εμπόρων, στην υπεράσπιση των κατακτήσεων και στην αλληλεγγύη των αγώνων.

Στην εποχή των «τεράτων» που ζούμε, η Δημιουργία, ο Πολιτισμός και η Ελευθερία, που δεν πουλιούνται σαν εμπορεύματα, χαρακτηρίζονται «μίσθια» που τους επιβάλλεται η πολιτική πρακτική κυβέρνησης, δήμου και εντελλόμενων κρατικών φορέων «Νόμος, Τάξη, Κέρδη».

Δεν θα το επιτρέψουμε! Δε θα αφήσουμε να χαθεί από την Αθήνα ο πλούτος των ανεξάρτητων, ριζοσπαστικών και ανατρεπτικών δραστηριοτήτων που με κόπο έχτισαν πρωτοβουλίες καλλιτεχνών, εργαζομένων, νεολαίας και των ταξικών δυνάμεων του εργατικού και πολιτικού κινήματος.

 

 

 

Γραφεία Αιόλου 47, 3ος όρ., τηλ. 2103248892

 

Δημοτικός σύμβουλος: Κεφαλληνός Παναγιώτης 6934816016

 

Ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης:

Ρέππα Ντίνα, Ρίζος Μιχάλης, Μάτσα Κατερίνα,

Παπαχριστούδη Ματίνα, Σιαπάτης Αποστόλης, Μένου Κική


 

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.