logotypos site dimos_0

Του Παναγιώτη Κεφαλληνού, δημοτικού συμβούλου στον δήμο Αθήνας με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία  σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο

Οι κάτοικοι της Αθήνας μάθαμε  επιτέλους, με ποια ανταλλάγματα από κυβέρνηση και δήμο θα προχωρήσει η δήθεν «Διπλή Ανάπλαση».

Να ποια είναι η ουσία των τριών συμβάσεων που ψήφισαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο:

Κατασκευή γηπέδου στον Ελαιώνα, κόστους 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προς τον δήμο που θα παραχωρηθεί στην ΠΑΕ ΠΑΟ για 99 χρόνια!

Παραχώρηση στον ερασιτέχνη 7.500 τ.μ. αθλητικών εγκαταστάσεων στον Ελαιώνα για 99 χρόνια!

 

Ο δήμος αναλαμβάνει να κατεδαφίσει το γήπεδο στην Λεωφόρο και να κτίσει Μουσείο, εντευκτήριο, χώρους εστίασης.

Παραχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης των εμπορικών χρήσεων γηπέδου (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ) στην ΠΑΕ ΠΑΟ.

«Απελευθερώνει» εκτάσεις στην περιοχή του Ελαιώνα για εκμετάλλευση από τις τράπεζες.

Παράλληλα η ΠΑΕ ΠΑΟ, πρώτα θα παραλάβει όλες τις εγκαταστάσεις στον Βοτανικό συμπεριλαμβανομένου και του ποδοσφαιρικού γηπέδου ολοκληρωμένες και με την άδεια λειτουργίας, και μόνο τότε θα παραδώσει την Λεωφόρο.

Από τον Δεκέμβριο του 2020, καταγγείλαμε το μνημόνιο που υπέγραψε τότε ο δήμος, αναδεικνύοντας τα σοβαρά ζητήματα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Η αδηφάγα ορμή του κεφαλαίου με την προτροπή κυβέρνησης και δήμου, αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για το μέλλον των κατοίκων και των διατηρητέων κτιρίων των προσφυγικών της Αλεξάνδρας. Εκεί φιλοξενούνται πρόσφυγες, οικογένειες με παιδιά, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, τοξικοεξαρτημένοι που είναι σε προγράμματα απεξάρτησης αλλά και άστεγοι.

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη δεν δίνει δεκάρα τσακιστή ούτε για το γειτονικό Μαρκόνι, που πλημμυρίζει με τις πρώτες βροχές, αλλά και τη συνοικία του Βοτανικού που γειτνιάζει, ούτε καν για τον ιδιόκτητο χώρο των 19 στρεμμάτων στον Ελαιώνα των συνεργείων του δήμου, όπως και για τον υπόλοιπο Ελαιώνα, όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για διανοίξεις δρόμων, έργα αποχέτευσης, απομάκρυνση ρυπογόνων δραστηριοτήτων κλπ.

Αντίθετα, παρουσιάζουν το έργο ως εμβληματικό και αποκρύπτουν την ουσία: ότι τσιμεντοποιείται τμήμα του Ελαιώνα, έξω και ενάντια στην χρήση που υπηρετούσε το αρχικό διάταγμα συνολικά για την περιοχή. Παρουσιάζουν ως «Διπλή Ανάπλαση» ένα έργο που περιορίζεται στην μεταφορά του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ και τη μετατροπή της Λεωφόρου σε υπόγειο πάρκινγκ, χώρο αναψυχής και μουσείο του ΠΑΟ, με ολίγον από πράσινο ως ντεκόρ για τους χώρους αναψυχής.

Τα συνοδά απαραίτητα έργα (διανοίξεις δρόμων, αποχετευτικό δίκτυο, δίκτυο ομβρίων, μερική διευθέτηση ρέματος Προφήτη Δανιήλ, πεζόδρομοι κα) είναι τα εντελώς απαραίτητα για την πρόσβαση, διαμόρφωση και λειτουργία των γηπέδων του ΠΑΟ και δεν συνοδεύονται με ένα σχέδιο ανάπλασης όλης της περιοχής, διάνοιξης και ανάδειξης-ανάπλασης της Ιεράς Οδού.

Η δημοτική αρχή, ως πρώτο μέτρο αποφάσισε να κλείσει την ανοιχτή δομή προσφύγων στην περιοχή γιατί, όπως είπε ο Κ. Μπακογιάννης, η «ανάπλαση» της περιοχής δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αθλιότητα του προσφυγικού καταυλισμού.

Για την Αθήνα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, προτεραιότητα δεν μπορεί να αποτελεί, το χτίσιμο χιλιάδων κυβικών μπετόν για χρήσεις προς ιδιωτική εμπορευματική εκμετάλλευση, ούτε η διασπάθιση δημόσιου χρήματος που δίνεται με τη μορφή διάθεσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε με τη μορφή των δημοτικών φορολογικών εσόδων, είτε με τη μορφή δανεισμού του δήμου.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, λέμε ότι η πόλη δεν χρειάζεται νέα μεγαθήρια, πανάκριβα στο χτίσιμο και στη συντήρηση. Δεν αποδεχόμαστε τη χρηματοδότηση του νέου γηπέδου από το κράτος και τον δήμο, τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος καταργεί δύο γήπεδα (ένα ποδοσφαίρου και ένα μπάσκετ) στην όμορη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνα, ούτε  βέβαια να γίνουν οι επενδυτικές εγκαταστάσεις και άλλες κατασκευές εμπορικής χρήσης και εμπορευματοποιημένης αναψυχής.

Λέμε «όχι» στα φαραωνικά επενδυτικά σχέδια των αφεντικών του επαγγελματικού αθλητισμού. Αντί γι’ αυτά, η πόλη χρειάζεται έργα υποδομής και εξυγίανσης/ανάπλασης στον πολύπαθο Ελαιώνα και στις υπόλοιπες περιοχές της «πίσω αυλής» της Αθήνας, καθώς και ανοιχτούς, ελεύθερους και προσβάσιμους χώρους πρασίνου και άθλησης για τους κατοίκους.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΡΙΝ

 

 

Γραφεία Αιόλου 47, 3ος όρ., τηλ. 2103248892

 

Δημοτικός σύμβουλος: Κεφαλληνός Παναγιώτης 6934816016

 

Ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης:

Ρέππα Ντίνα, Ρίζος Μιχάλης, Μάτσα Κατερίνα,

Παπαχριστούδη Ματίνα, Σιαπάτης Αποστόλης, Μένου Κική

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.