logotypos site dimos_0

Στο συνεχιζόμενο χρόνιο κλίμα της δομικής και αξεπέραστης οικονομικής-συστημικής κρίσης, στην ανεργία, στις επιπτώσεις των εργασιακών πολιτικών, στην πανδημία και στις πολεμικές συγκρούσεις, έρχεται να προστεθεί ο κίνδυνος για νέα φτωχοποίηση με νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και κοινωνικά αγαθά. Ο λαός και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν και πάλι το βάρος της συντήρησης και αύξησης του κεφαλαίου και των στρατηγικών πολιτικών του.

Οι τιμές βασικών προϊόντων αυξάνονται μέρα με τη μέρα και τα μετατρέπουν σε είδη πολυτελείας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Οι αυξήσεις σε είδη διατροφής φτάνουν έως το 20%. Τα κόστη διαβίωσης και στέγασης έχουν φτάσει στα ύψη με τις αυξήσεις ενοικίων, τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη, το κόστος θέρμανσης και ενέργειας. Δραματικές είναι οι αυξήσεις στα καύσιμα και στα μεταφορικά έξοδα με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Χαρακτηριστικό είναι το κόστος της βενζίνης, που έχει φτάσει πάνω από 2€/λίτρο και θα συνεχίσει να ακριβαίνει.

Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή στο ρεύμα για τα νοικοκυριά αποτελεί καθημερινό πεδίο συζήτησης, καθώς αυξάνεται άμεσα πάνω από 20%, ενώ για τους καταναλωτές υψηλής τάσης-βιομηχανίες μειώνεται 2%, παρότι ήδη είναι χαμηλότερη από την οικιακή. Μας προειδοποιούν ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές θα πάρουν και άλλο την ανηφόρα, λόγο προβλέψιμων και απρόβλεπτων παραγόντων, φτάνοντας για το ρεύμα στο 50%. Η προσπάθεια φόρτωσης της κατάστασης στα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή και την «πράσινη» πολιτική δεν μας ξεγελά, καθώς η συνεχής λεηλασία της φύσης και των φυσικών πόρων, η ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων και αγαθών, είναι αυτά που οδηγούν στην ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση, δίνοντας άλλοθι σε βιομηχανίες και επιχειρηματίες να πλουτίζουν με οποιοδήποτε κόστος.

Παράλληλα πλουτίζουν και με τις αχαλίνωτες αυξήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) και άλλα βασικά προϊόντα και κοινωνικά αγαθά, ενώ μας έχουν στραγγαλίσει με την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, την ελαστική εργασία και τη φτωχοποίηση των μικροεπαγγελματιών. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εξωφρενικούς λογαριασμούς για θέρμανση, ηλεκτρισμό ούτε τα ενοίκια που ισούνται με ένα μισθό. Πλέον μας καλούν να πληρώσουμε και το «τίμημα» του πολέμου. Αυτό σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών σε σίτιση, στέγη, ενέργεια, παιδεία, υγεία κ.ά. και παράλληλα κατασπατάληση υπέρογκων ποσών για πολεμικούς εξοπλισμούς. Σημαίνει την όξυνση του εθνικισμού αλλά και τη συνεχή απειλή πολέμου πάνω από το κεφάλι μας, λόγω της σύμπλευσης της Ελλάδας με τα σχέδια ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Οι αυξήσεις και η ακρίβεια δεν είναι ένα φυσικά φαινόμενα. Είναι το απότοκο των πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης και ευθύνη για αυτές έχουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και οι περιφερειακές αρχές όπως και ο δήμος Αθήνας, γιατί συμπλέουν με τις κεντρικές κυβερνητικές και τις πολιτικές της ΕΕ.

Ακόμα, ο πόλεμος χρησιμοποιείτε σαν δικαιολογία για τις αυξήσεις τιμών, παρουσιαζόμενος ως αναπόφευκτο γεγονός. Ο πόλεμος μπορεί να είναι όντως ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας που κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση, όμως δεν είναι η αιτία.

Το πώς διαμορφώνεται η παραγωγή και διάθεση της ενέργειας αποτελεί πολιτική επιλογή. Τέτοια είναι η αντιμετώπισή της όχι ως κοινωνικό αγαθό για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά ως εμπόρευμα που πρέπει να διαμορφώνεται με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, τους χρηματιστηριακούς δείκτες και να δίνει κέρδη στις εταιρείες παραγωγής και διανομής. Ο δήμος της Αθήνας παραμένει απαθής σε όλη αυτή τη λαίλαπα και μοιράζει λεφτά σε ημέτερους, ενώ οι «πίσω αυλές» της πόλης ρημάζουν, χωρίς να έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων. Την ίδια στιγμή, η αντιλαϊκή εργατική πολιτική και τα αιματηρά εργασιακά νομοσχέδια καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα και διαμορφώνουν έναν ασφυκτικό κλοιό.

Δεν είμαστε διατεθειμένες/οι να ζούμε με όλο και λιγότερα, παλεύοντας να επιζήσουμε σε αυτό το σύστημα. Θέλουμε να ζήσουμε μια αξιοβίωτη ζωή και θα παλέψουμε συλλογικά για αυτή ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση.

  • Λέμε όχι στις αυξήσεις των τιμών βασικών και λαϊκών αγαθών. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Τιμές προσιτές για τα φτωχά νοικοκυριά.
  • Να περάσουν συνολικά και αποκλειστικά στο δημόσιο οι υπηρεσίες ρεύματος και νερού, να φύγουν χωρίς καμία αποζημίωση οι ιδιωτικές εταιρείες από τα δημόσια αγαθά και να σταματήσει άμεσα η παρακράτηση δημοτικών τελών από αμιγώς ιδιώτες παρόχους ρεύματος. Δωρεάν παροχή των αναγκαίων αγαθών. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δραστικός περιορισμός της φορολογίας στα καύσιμα.
  • Διατίμηση των ενοικίων, έλεγχος και τιθάσευση των αυξήσεων. Προγράμματα στέγασης για κοινωνική κατοικία για όλες/ους. Αξιοποίηση από τον δήμο του μεγάλου κτιριακού αποθέματος που υπάρχει και ανήκει είτε στις τράπεζες, είτε στην εκκλησία, είτε σε κρατικές υπηρεσίες, υπουργεία και τον δήμο, για την στέγαση των χιλιάδων άστεγων-άνεργων και φτωχοποιημένου κόσμου που ζει στην πόλη.
  • Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και φόρων για τους άνεργους-άστεγους και τους φτωχοποιημένους των πολιτικών κυβέρνησης-κεφαλαίου.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και το επίδομα ανεργίας για όλες/ους τις/ους άνεργες/ους, χωρίς τους όρους που αποκλείουν το 90%.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

 

Γραφεία Αιόλου 47, 3ος όρ., τηλ. 2103248892

Δημοτικός σύμβουλος: Κεφαλληνός Παναγιώτης, τηλ. 6934816016

Ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης:

Ρέππα Ντίνα, Ρίζος Μιχάλης, Μάτσα Κατερίνα,

Παπαχριστούδη Ματίνα, Σιαπάτης Αποστόλης, Μένου Κική

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.