AnoixtiPoli_logo_PROTASI-01

Στη σημερινή 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:

Δίκη Ζακ/Zackie

Η ολοκλήρωση της δίκης των δολοφόνων του Ζακ/Zackie, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της απόφασης του δικαστηρίου και την όποια κριτική θα μπορούσε να διατυπωθεί, αφήνει την πόλη με μια πληγή που δεν έχει κλείσει. Η ανάγκη για ουσιαστική ασφάλεια για όλους, όλες και όλα δεν συμβιβάζεται με μισαλλόδοξες πρακτικές και εικόνες λυντσαρίσματος στο κέντρο της πόλης. Η Ανοιχτή Πόλη επανέφερε την ανάγκη να αναγνωρίσουμε αυτήν την πληγή, είτε με τη μετονομασία του δρόμου της δολοφονίας, είτε με την διαμόρφωση ενός μνημονικού τόπου που να μας θυμίζει ότι μόνο μια πόλη δημοκρατίας, ορατότητας και ελευθερίας μπορεί να μας χωρά.

Ενεργειακό και ακρίβεια

Το ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τόσο το Δήμο Αθηναίων, όσο και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης, βρίσκεται εκτός ελέγχου. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Νοέμβριο 2021- Μάρτιο 2022 είναι αυξημένο κατά 62%, το κόστος του φυσικού αερίου στο τελευταίο 6μηνο είναι αυξημένο κατά 72% και το κόστος καυσίμων κίνησης είναι αυξημένο κατά 50%. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι η επιχορήγηση που έχει δώσει η κυβέρνηση στους ΟΤΑ δεν είναι επαρκής. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να προγραμματιστεί συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στους σχεδιασμούς και στον προϋπολογισμό του Δήμου, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ζητήσαμε επίσης από τη δημοτική αρχή να δραστηριοποιηθεί, μέσω της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ, ώστε να διεκδικηθεί μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία και επιβολή πλαφόν στις τιμές χοντρικής και λιανικής, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε σχέση με την προστασία των δημοτών, επαναφέραμε την πρότασή μας για πρόγραμμα επιδότησης του ρεύματος για δημότες που είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων. Επιπρόσθετα, το ισοζύγιο εσόδων του Δήμου που αποκαθίσταται από την αύξηση των βεβαιωθέντων τ.μ των κατοικιών, επιτρέπει συνολικότερες ενέργειες, όπως την οριζόντια ελάφρυνση των οικιακών λογαριασμών και τη μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος σε αυτήν την κρίση. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να διασφαλίσει ότι το κύμα της ακρίβειας δεν θα αφήσει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα.

Αποτεφρωτήρας Φυλής / τιμολογιακή πολιτική ΕΔΣΝΑ

Με αδιαφανείς διαδικασίες, και παρά τις δεσμεύσεις του για κλείσιμο της μονάδας, ο κ. Πατούλης παρέτεινε τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή μέχρι το 2047, μέσα από έναν διαγωνισμό που καταγγέλλεται ως φωτογραφικός και τον οποίο κέρδισε ο μοναδικός υποψήφιος που δεν απορρίφθηκε λόγω “ανεπαρκών δικαιολογητικών”. Πέρα από τις θεσμικές παρατυπίες, την απουσία διαβούλευσης και τις αμφισβητούμενες ψηφοφορίες που καταγγέλλονται, το ουσιαστικότερο θέμα είναι η παράταση στο χώρο της Φυλής μιας λειτουργίας ακατάλληλης για τον αστικό ιστό και η περαιτέρω επιφόρτιση της περιοχής με μια διαδικασία ιδιαίτερης τοξικής επιβάρυνσης, τη στιγμή που προσανατολισμός μας θα έπρεπε να είναι το κλείσιμο της Φυλής και η επεξεργασία των υγειονομικών αποβλήτων σε ειδικές εγκαταστάσεις μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ζητήσαμε επίσης από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τη στάση που κράτησε, σε σχέση με την αύξηση κατά περίπου 35% του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων που αποφάσισε πρόσφατα ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), για την οποία είναι εδώ και καιρό ενήμερη και την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες. Για μια ακόμα φορά, ζητήσαμε να συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη επόμενης συνεδρίασης το θέμα των απορριμάτων. Απέναντι σε πρακτικές που επιβαρύνουν τους δημότες σπαταλώντας τους πόρους τους σε αδιαφανείς αναθέσεις αμφίβολης σκοπιμότητας, ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να υπερασπιστεί το συμφέρον των δημοτών και να διαμορφώσει το σχεδιασμό του για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης, με ουσιαστική έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.

Έργα στο Σύνταγμα

Έχουμε ήδη κλείσει τρεις μήνες από το εξάμηνο που είχε ανακοινώσει ο Δήμαρχος ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών στην “κάτω” πλευρά της πλατείας Συντάγματος και διαρροές στα ΜΜΕ μιλούν περί ανεύρεσης αρχαιοτήτων και “νοικοκυρέματος” των δικτύων ΔΕΗ/ΕΥΔΑΠ. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για το τελικό χρονοδιάγραμμα ενός έργου που ταλαιπωρεί την καθημερινότητα των Αθηναίων, οι οποίοι δεν έχουν λόγο να περιμένουν τις εκλογές για να μπορούν και πάλι να κυκλοφορούν χωρίς εμπόδια στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στεγαστική πολιτική

Η Ανοιχτή Πόλη έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην πόλη, καταθέτοντας στο δημοτικό συμβούλιο και σχετική επερώτηση, ιδιαίτερα σε σχέση με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Μπακογιάννης προτιμά να απαντά στο πρόβλημα με σποραδικές ανακοινώσεις σε ΜΜΕ που μάλλον εξυπηρετούν το επικοινωνιακό προφίλ του, παρά τους πολίτες που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να στήσουν ένα σπίτι. Τόσο ο διάλογος για τη βραχυχρόνια μίσθωση, όσο και αυτός για την κοινωνική κατοικία, δεν μπορεί όμως να γίνεται μέσα από ενημερωτικές ιστοσελίδες. Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε για μια ακόμα φορά από τη δημοτική αρχή να φέρει το ζήτημα της στέγασης στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε οι προτάσεις των πολιτικών δυνάμεων να τεθούν ανοιχτά στο δημόσιο διάλογο.

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.