ANOIXTIPOLIFINAL-3-copy

Μετά από πίεση της Ανοιχτής Πόλης και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Μπακογιάννης δέχτηκε επιτέλους να συζητηθεί στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το θέμα της διαχείρισης του αστικού πρασίνου και πιο συγκεκριμένα των κλαδεμάτων, τα οποία έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης, τόσο από απλούς δημότες όσο και από επιστήμονες και οργανώσεις πολιτών.

Δυστυχώς, έγινε ξεκάθαρο ότι το μόνο που δεν επιθυμούσε χτες η παράταξη του Δημάρχου ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα του αστικού πρασίνου στην Αθήνα. Με την εκφώνηση από τον Αντιδήμαρχο Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου ενός μακροσκελούς καταλόγου ποσοτικών στοιχείων και εργασιών των οποίων την ακρίβεια δεν μπορούσε να ελέγξει κανείς, η δημοτική αρχή προσπάθησε να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς. Ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την απουσία συνολικής πολιτικής για την προστασία και ανάπτυξη του πρασίνου. Ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα παρατημένα άλση και πάρκα, με τα αλλοπρόσαλλα κλαδέματα και την καρατόμηση των δέντρων από τον ιδιώτη εργολάβο στον οποίο έχει αναθέσει τη φροντίδα του πρασίνου σε όλη την πόλη. Ότι είναι αδιάφορες οι καταγγελίες για περιστατικά κοπών και κλαδεμάτων που γίνονται από μη ειδικευμένους εργάτες χωρίς την εποπτεία γεωπόνων του Δήμου ή της εταιρείας. Ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την αποψίλωση των υπηρεσιών Πρασίνου από ανθρώπινο δυναμικό και πόρους και την απώλεια συγκεντρωμένης εμπειρίας και γνώσης.

Αντίθετα, η εργολαβική εταιρία παρουσιάστηκε σχεδόν ως σωτήρας του πρασίνου στην Αθήνα και φυσικά δεν φάνηκε η ελάχιστη διάθεση να ελεγχθεί αυτή ως προς την τήρηση των όρων της σύμβασης και τη σωστή εκτέλεση των εργασιών. Επιπλέον, οι θλιβερές εικόνες των δέντρων και των χώρων πρασίνου που φτάνουν με καταιγιστικό ρυθμό από τις γειτονιές, η κινητοποίηση δεκάδων περιβαλλοντικών οργανώσεων και οι επιστημονικές αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί περιγράφηκαν ως προϊόν μιας ιδεοληπτικής φασαρίας που γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η άρνηση της πραγματικότητας και των προβλημάτων από την δημοτική αρχή είναι ίσως το πιο ανησυχητικό συμπέρασμα της χθεσινής συζήτησης. Η συγκυρία της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με τα γνωστά προβλήματα έλλειψης πρασίνου της Αθήνας απαιτεί κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τους επιστημονικούς φορείς, και όχι αποποίηση ή κάλυψη των ευθυνών. Απαιτεί αξιόπιστο στρατηγικό σχεδιασμό με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους για την ανάπτυξη του πρασίνου στην πόλη, πολιτικές για την διάχυσή του και στις λιγότερο προνομιούχες γειτονιές, γενναία ενίσχυση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών του Δήμου.

Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον όγκο των φωτογραφιών που συλλέχθηκαν, με κακοποιημένα δέντρα από κάθε γειτονιά της πόλης. Το υλικό αυτό έρχεται σε συνέχεια των σχετικών ερωτημάτων που έχουμε καταθέσει τους τελευταίους μήνες, μετά και τις συνεχείς διαμαρτυρίες κατοίκων. Σε αυτή τη λογική, καλέσαμε τη δημοτική αρχή να ανοίξει το θέμα της διαχείρισης του αστικού πρασίνου, τόσο για συγκεκριμένα θέματα όπως τα κλαδέματα όσο και για τη συνολική στρατηγική, προχωρώντας σε συγκροτημένο διάλογο με τους δημότες και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, με συμμετοχή και των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, όπως το ΓΕΩΤΕΕ και η Γεωπονική Σχολή.

Σε μια Αθήνα που μοιάζει πιο ευάλωτη από ποτέ μπροστά στο επερχόμενο καλοκαίρι, και παρά την απροθυμία του Δημάρχου να μπει σε μια εποικοδομητική συζήτηση, ο διάλογος έχει πλέον ξεκινήσει. Ελπίζουμε ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και από τη δημοτική αρχή.

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.