logotypos site dimos_0

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε, Λεωφόρος Μεσογείων 191, Τρίτη 10 Μαΐου, 18.30

Ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, πράσινο και ποιοτικές, δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες για όλες/όλους!

Η Αττικό Μετρό και τα συνεργαζόμενα συνεργεία της θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα έργα για την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, υλοποιώντας τα σχέδια της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων. Έργα που αναμένεται να κρατήσουν για πολλά χρόνια, κλείνοντας το σύνολο της πλατείας και εν τέλει αναδιαμορφώνοντας τη από τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς σε χώρο διακίνησης επιβατών με εισόδους/εξόδους, κυλιόμενες σκάλες και μπετονένια κουτιά για τους εξαερισμούς. Την ίδια στιγμή τα πάνω από 70 δέντρα της πρόκειται να κοπούν όλα. Φυσικά, δεν πρόκειται για τον μόνο ελεύθερο και πράσινο χώρο που, στα πλαίσια της νέας γραμμής του μετρό, θα υποστεί όλες αυτές τις παρεμβάσεις. Ήδη, σε άλλα σημεία του δήμου (πάρκο Νομικής Σχολής, πλατεία Κολωνακίου, Ευαγγελισμός) έχουν μπει περιφράξεις: η κατασκευή των νέων σταθμών αναμένεται να φέρει το κόψιμο πάνω από 1000 δέντρων, αλλά και γενικότερα το κλείσιμο και τα έργα «ανάπλασης» πολλών δημόσιων χώρων, οι οποίοι κάθε άλλο παρά περισσεύουν στην πόλη.

Η περίπτωση του σταθμού της πλατείας Εξαρχείων έχει κάποιες επιπλέον ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για μια γειτονιά που αγωνίζεται και αντιστέκεται εδώ και δεκαετίες και έχει συνδεθεί με διάφορα κινήματα που έχουν έρθει σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις του κράτους και του κεφαλαίου. Εδώ και χρόνια λοιπόν, στόχος των τελευταίων είναι η εξαφάνιση αυτού του «ενοχλητικού» τόπου κοινωνικών αντιστάσεων και αλληλεγγύης και η μετατροπή των Εξαρχείων σε μια περιοχή υψηλών αξιών γης, εμπορευματικής εξυπηρέτησης τουριστών και αναψυχής-ψυχαγωγίας, με κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Επιδιώκεται η επιβολή μιας κατάστασης όπου οι ανάγκες των κατοίκων θα είναι τελείως αόρατες και μέρος τους θα εκδιωχθεί προς άλλες περιοχές. Όλα αυτά συμβαίνουν ήδη σταδιακά. Η κατασκευή ενός σταθμού μετρό στην περιοχή, ιδιαίτερα στο επίκεντρο της, την πλατεία της, θα ήταν ένα ισχυρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο σημείο δεν αποτελεί καν κόμβο συνδεδεμένο με λοιπά μεταφορικά μέσα, ενώ τα ίδια τα Εξάρχεια καλύπτονται ήδη από ένα μεγάλο δίκτυο συγκοινωνιών, σε ολόκληρη την περίμετρό τους. Μάλιστα, στον νέο σχεδιασμό, ο προηγούμενος και ο επόμενος σταθμός της νέας γραμμής (Αλεξάνδρας και Ακαδημία) είναι σε τόσο κοντινή απόσταση μεταξύ τους, που καθιστούν αυτόν της πλατείας παντελώς ανούσιο. Σαφώς, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της, που δεν έχουν ενισχύσει τα δρομολόγια ούτε έχουν βελτιώσει τα οχήματα των ΜΜΜ εδώ και δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας, νοιάζονται ώστε να φτάσει το μετρό έξω από την πόρτα των κατοίκων των Εξαρχείων, προκειμένου αυτοί και αυτές να έχουν καλύτερη συγκοινωνία. Πρόκειται για ένα σχέδιο που παίρνει πλέον χαρακτήρα συνολικής πολιτικής και ιδεολογικής εμμονής από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

Παρόλα αυτά, οι αντιστάσεις των κατοίκων μπορούν να μπλοκάρουν αυτή την εξέλιξη και να κρατήσουν τη γειτονιά ανθρώπινη και τη μοναδική πλατεία της ελεύθερη για όλες και όλους. Οι μαζικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη το προηγούμενο διάστημα είναι ενδεικτικές. Ήδη το γεγονός πως, ενώ έχουν μπει περιφράξεις σε άλλα κοντινά σημεία όπου πρόκειται να γίνουν σταθμοί μετρό, δεν έχει γίνει το ίδιο στην πλατεία Εξαρχείων, δείχνει πως υπάρχει μια φοβικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης για της αντίδρασης που θα προκαλέσει κάτι τέτοιο. Πράγματι, οι κάτοικοι έχουν αντιδράσει στην παρουσία μπουλντόζας για να ξεκινήσουν τα έργα, την ανάγκασαν να αποχωρήσει και συνεχίζουν με την παρουσία τους και τη δράση τους να προστατεύουν την πλατεία από τις ορέξεις των εταιρειών. Παράλληλα με τις δεκάδες δράσεις τους, τα καρναβάλια, τις γιορτές, τις πορείες και τις διαδηλώσεις κάνουν τα πάντα για να έρθει στο προσκήνιο ο δημόσιος χώρος όπως πρέπει να είναι ανοιχτός και ελεύθερος. Δίνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης στα σχέδια κεφαλαίου, κυβέρνησης και δήμου στην περιοχή.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες των κατοίκων για μια ζωή σε ένα αξιοβίωτο περιβάλλον και την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στην κατοικία, στη γειτονιά τους και εν τέλει στην ίδια τους την πόλη.

Γραφεία Αιόλου 47, 3ος όρ., τηλ. 2103248892

Δημοτικός σύμβουλος: Κεφαλληνός Παναγιώτης, 6934816016

Ομάδα συλλογικής εκπροσώπησης:

Ρέππα Ντίνα, Ρίζος Μιχάλης, Μάτσα Κατερίνα,

Παπαχριστούδη Ματίνα, Σιαπάτης Αποστόλης, Μένου Κική


 

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.