Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις εκτός ημερήσιας διάταξης στην 13η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σήμερα Δευτέρα 16 Μαΐου:
-
4500 συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε ΟΤΑ σε όλη την Ελλάδα, 400 περίπου από αυτούς στον Δήμο Αθηναίων, έχουν αρχίσει ήδη να απολύονται, αφού επί σχεδόν δύο χρόνια κάλυπταν μόνιμες ανάγκες των υπηρεσιών που η πανδημία έκανε ακόμα πιο επείγουσες. Αφού τους χρησιμοποίησε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση τους δείχνει τώρα την πόρτα της ανεργίας. Αξιοποιώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όπως το εξυπηρετεί και με όπλο την τροπολογία Βορίδη που αναγκάζει τους ΟΤΑ να ασκούν ένδικα μέσα εναντίον τους, το αρμόδιο υπουργείο προσπαθεί να καλύψει την απουσία πολιτικής βούλησης για να διατηρήσουν την εργασία τους, παρά το γεγονός ότι είναι αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, όπως έχει αναγνωρίσει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Η Ανοιχτή Πόλη θα σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν. Η δημοτική αρχή οφείλει στους εργαζόμενους και στους δημότες να διεκδικήσει από το αρμόδιο υπουργείο λύση για την παραμονή τους στην εργασία.
-
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί γενναίες κινήσεις για τη διεύρυνση του ελεύθερου δημόσιου χώρου στην πόλη. Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ερωτήματα που έρχονται από τις γειτονιές, σχετικά με την πορεία απαλλοτριώσεων που έχουν αποφασιστεί αλλά μένουν ακόμα στα χαρτιά, με τις διαδικασίες να δείχνουν βαλτωμένες. Ενδεικτικά, αναφερθήκαμε στο οικόπεδο της ΔΕΗ στην οδό Λάμψα που έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου, στο “οικόπεδο Ριζόπουλου” στην πέμπτη δημοτική κοινότητα, όπου οι κάτοικοι διεκδικούν τη δημιουργία χώρου πρασίνου, αλλά και το ακίνητο στην οδό Αχαρνών 373 όπου και πάλι οι κάτοικοι ζητούν χώρο πρασίνου. Ζητήσαμε ενημέρωση επίσης για το κτήμα Δρακόπουλου. Παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου περί συνεννόησης με τον Ερυθρό Σταυρό για αξιοποίηση και απόδοση του χώρου στους δημότες ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, η κατάσταση παραμένει στάσιμη.
-
Η Ανοιχτή Πόλη επανέφερε το θέμα της στεγαστικής κρίσης στην πόλη που η δημοτική αρχή προτιμά να συζητά με επικοινωνιακές εξαγγελίες από τα μέσα ενημέρωσης παρά στο δημοτικό συμβούλιο, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει. Ζητήσαμε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που υποτίθεται συζητά με το αρμόδιο υπουργείο. Ρωτήσαμε τι θα γίνει με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που μένουν εκτός όποιας στεγαστικής και οικονομικής ενίσχυσης, την ίδια στιγμή που η πόλη στερείται ενταξιακών πολιτικών.