logotypos site dimos_0

Να ανακατασκευαστούν άμεσα όλες οι παιδικές χαρές

Να επαναλειτουργήσουν οι 50 καταργημένες παιδικές χαρές και να κατασκευαστούν νέες

Στηρίζουμε την κινητοποίηση κατοίκων και γονιών τη Δευτέρα 30/5 στις 4:00μμ, πλ. Κοτζιά στη συνεδρίαση του ΔΣ

Το ατύχημα στην παιδική χαρά στην οδό Δαφνομήλη στη Νεάπολη Εξαρχείων, όπου η πόρτα πλάκωσε ένα παιδί και αυτό κατέληξε στο νοσοκομείο με κάταγμα στο χέρι, έφερε και πάλι -με δυσάρεστο τρόπο- στην επικαιρότητα το χρόνιο πρόβλημα της ελλιπέστατης συντήρησης των παιδικών χαρών του δήμου, αλλά και, εν γένει, την παντελή αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την ποιότητα της ζωής των μικρών παιδιών στην Αθήνα.

Το πρώτο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά, προϊόν δωρεάς, πιστοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 , δηλαδή μόλις 4 χρόνια πριν! Αυτό και μόνο αρκεί για να αποδειχτεί ότι πρόκειται, για έναν πλήρως αναξιόπιστο κι επικίνδυνο δήμο, που δεν είναι ικανός να εγγυηθεί την ασφάλεια ούτε καν των υποδομών που πιστοποιεί ως ασφαλείς! Φυσικά, η πιστοποίηση έγινε και συνεχίζει να γίνεται όχι από υπαλλήλους του δήμου, αλλά από εργολαβίες που μοιράζουν, όλες, ανεξαιρέτως, οι δημοτικές αρχές.

Η ανάπλαση των παιδικών χαρών θα είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη του 2019…

… κι ακόμα περιμένουμε, με ευθύνη τόσο του Καμίνη, όσο και του Μπακογιάννη. Σύμφωνα με στοιχεία που ζητήσαμε και πήραμε από τον ΟΠΑΝΔΑ, έχει γίνει ανάπλαση των 47 παιδικών χαρών και 12 ακόμα «βρίσκονται υπό αξιολόγηση». Απομένουν άλλες 23 (σε σύνολο 82) για τις οποίες «αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού», κοινώς «βρίσκονται στα αζήτητα». Άρα αυτή την στιγμή 35 από τις 82 παιδικές χαρές, σχεδόν οι μισές, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, κακοσυντηρημένες και επικίνδυνες, ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η ανάπλασή τους. Και, προφανώς, είναι ανοιχτές στους πολίτες, οι οποίοι ως λύση ανάγκης συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν, αφού οι χώροι παιχνιδιού για βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά σε αυτή την πόλη που τα μισεί, είναι ελάχιστοι.

Κι όμως, σε αυτή την απάνθρωπη πόλη καταργήθηκαν 50 παιδικές χαρές!

Μετά το ατύχημα σε παιδική χαρά στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης το 2014, αποφασίστηκε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας και πιστοποίησης των παιδικών χαρών. Αντί, όμως, να αναπλαστούν με γενναία χρηματοδότηση όλες οι παιδικές χαρές, κρίθηκε προτιμότερο να … κλείσουν σχεδόν τις μισές από αυτές (έμειναν 82 από τις 130).

Κανείς αρμόδιος δεν αναρωτήθηκε άραγε, ότι τις 50 παιδικές χαρές που έκλεισαν θα τις στερούνταν εκατοντάδες παιδιά; Γιατί δεν αναζητήθηκαν κοντινές τοποθεσίες για κατασκευή νέων παιδικών χαρών; Η θέσπιση κριτηρίων όπως το «να ακολουθεί (ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς) τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού»  διευκολύνουν ή παρεμποδίζουν την πιστοποίηση των παιδικών χαρών;

Έτσι, λοιπόν, κατέστη μονόδρομος η επί πληρωμή επίσκεψη στους παιδότοπους – κλουβιά, ως η μοναδική πρόταση διασκέδασης σε ένα δήμο που αντιλαμβάνεται ως χρήσιμη μια υποδομή μόνο όταν αποφέρει κέρδος.

Ποιες παιδικές χαρές θέλουμε

Τις περισσότερες υφιστάμενες παιδικές χαρές «θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς ως μία αποθήκη παιχνιδιών με τις κατάλληλες προδιαγραφές και αποστάσεις μεταξύ τους» . Ελάχιστες από τις ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές του δήμου Αθηναίων εξάπτουν την φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Σε μια παιδική χαρά, όμως, «το παιχνίδι δεν περιορίζεται στα ίδια τα «όργανα» αλλά συνιστά μια ευρύτερη δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον χώρο» . Εκτός από τα παιχνίδια, πρέπει να περιλαμβάνονται κι άλλοι χώροι (π.χ. χώροι σκιασμένοι, με χώμα, με δυνατότητα για σκαρφάλωμα κ.λπ.)  που να επιτρέπουν στα παιδιά να τους αξιοποιούν με ελεύθερο, μη δομημένο, παιχνίδι.

Απαιτούμε:

•             Να ανακατασκευαστούν άμεσα όλες οι παιδικές χαρές και να επανελεγχθούν ως προς την ασφάλειά τους, όσες έχουν αναπλαστεί.

•             Να αναζητηθούν χώροι  για κατασκευή νέων παιδικών χαρών

•             Να πραγματοποιείται τακτικός εβδομαδιαίος έλεγχος, από τις υπηρεσίες του ΟΠΑΝΔΑ, όπου θα καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η κατάσταση των παιδικών χαρών και τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης βλαβών ή επισκευών που απαιτούνται.

Για το ατύχημα στην παιδική χαρά στη Νεάπολη-Εξαρχείων, ζητάμε άμεσα από τον δήμαρχο Αθήνας και τον ΟΠΑΝΔΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ελλειπή συντήρηση-φροντίδα  και επισκευή των πιο ευαίσθητων δομών που έχει ο δήμος, όπου φιλοξενούνται μικρά παιδιά. Οι όποιες δικαιολογίες ότι υπήρξε δολιοφθορά, ότι φταίει το παιδί, είναι τουλάχιστον   φαιδρές και περισσεύουν από οποιαδήποτε συζήτηση.

Εμείς ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, απαιτούμε να ενημερωθούμε:

-πότε έγινε έλεγχος στον συγκεκριμένο χώρο για την πόρτα, αλλά και για όλα τα άλλα μέσα που υπάρχουν, που θεωρούνται εν δυνάμει επικίνδυνα;

- Κάθε πότε διενεργείται αυτοψία-έλεγχος και οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και από ποια υπηρεσία; Την κάνει ο ΟΠΑΝΔΑ ή κάποιος εργολάβος; Η συγκεκριμένη παιδική χαρά που πιστοποιήθηκε το 2018, έχει επανελεγχθεί από τότε;

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να ανοίξει συνολικά η συζήτηση γύρω από τις πραγματικές ανάγκες ψυχαγωγίας, διασκέδασης και αναψυχής των παιδιών και των νέων αυτής της πόλης.

Γραφεία Αιόλου 47, 3ος όρ., τηλ. 2103248892

Δημοτικός σύμβουλος: Κεφαλληνός Παναγιώτης, 6934816016\

Ομάδα παιδείας:

Κάνιστρα Άννα, Μπαρδάνη Άννα, Ρέππα Ντίνα, Σιαπάτης Αποστόλης,

Σουρτζής Φώτης, Τάσσου Δήμητρα, Τσαγκαράτου Αιμιλία

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.