Η Ανοιχτή Πόλη έκανε σήμερα 30/5 τις παρακάτω παρεμβάσεις εκτός ημερήσιας διάταξης στην 14η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:
Παιδικές χαρές
Το πρόσφατο ατύχημα στην παιδική χαρά της οδού Δαφνομήλη, στη Νεάπολη Εξαρχείων, δικαιώνει δυστυχώς τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στα Κοινοτικά Συμβούλια, σχετικά με την κακή κατάσταση και συντήρηση στις παιδικές χαρές της πόλης. Όπως καταγγέλλεται από τους κατοίκους της περιοχής, η παιδική χαρά ήταν χρόνια ασυντήρητη, με προβλήματα δαπεδόστρωσης, περίφραξης και άλλα. Αντίστοιχη όμως είναι η εικόνα και στη δεύτερη μόλις παιδική χαρά που διαθέτει η περιοχή, στο λόφο του Στρέφη, που μοιάζει να ξεπήδησε από ταινία θρίλερ, με σκελετούς από κούνιες και ερείπια παιχνιδιών. Οι γονείς της περιοχής δικαιολογημένα κινητοποιούνται, διεκδικώντας από τη δημοτική αρχή φροντισμένες και ασφαλείς παιδικές χαρές, χώρους άθλησης και σχολεία. Όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπός τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η ασφάλεια των κατοίκων έχει να κάνει με τις υποδομές, με το φωτισμό, με τη ζωντάνια των γειτονιών. Η δημοτική αρχή οφείλει να κατέβει από το επικοινωνιακό άρμα των χορηγιών και των σπάταλων έργων βιτρίνας και να ασχοληθεί κάποτε με την πραγματικότητα της καθημερινότητας των δημοτών, δίνοντας την ανάλογη προτεραιότητα στον προγραμματισμό της.
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και αστικό πράσινο
Την Κυριακή 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μέρα που αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς η κλιματική κρίση οξύνεται. Η θωράκιση της Αθήνας απέναντι στην κλιματική αβεβαιότητα απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό σε πολλά επίπεδα, από εκείνο της διαχείρισης του δημόσιου χώρου, μέχρι τις πολιτικές για την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου και μέχρι το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κρίνοντας από την πραγματικότητα στις γειτονιές της πόλης, ηδημοτική αρχή δεν φαίνεται δυστυχώς να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα αυτών των προκλήσεων:
-
Η δημοτική αρχή παραμένει σιωπηλή και παθητική απέναντι στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που με διαδικασίες αδιαφάνειας και προσχηματικής διαβούλευσης προωθεί ο κ. Πατούλης. Για μια ακόμα φορά, καλέσαμε τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί απέναντι σε έναν σχεδιασμό που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός σύγχρονου αποκεντρωμένου συστήματος, που διαιωνίζει το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Δυτική Αττική, και εισάγει την ακατάλληλη πρακτική της καύσης των αποβλήτων, αντί να επικεντρώνεται στις προτεραιότητες της πρόληψης, της ανάκτησης και της ανακύκλωσης.
-
Είναι κοινή πεποίθηση όσων ζούμε στην πόλη ότι το αστικό πράσινο δεινοπαθεί. Πέρα από το ότι είναι πολύ λίγο (μόλις 3 τ.μ. ανά κάτοικο με ελάχιστο όριο από τον ΠΟΥ τα 9 τ.μ.), κρίσιμοι ελεύθεροι χώροι πρασίνου έχουν σήμερα εικόνα εγκατάλειψης. Στο λόφο του Λυκαβηττού, τα κατεστραμμένα δέντρα των περασμένων κακοκαιριών είναι ακόμα διάσπαρτα σε όλη την έκταση του λόφου και σπασμένα ξερόκλαδα είναι ατάκτως ριγμένα ακόμα και μέσα στα μονοπάτια. Το άλσος Ιλισίων είναι κακοσυντηρημένο, με υποδομές αφημένες στην εγκατάλειψη και με τη δημοτική αρχή να αμφισβητεί την ανάγκη επαναφύτευσης του χώρου. Στο λόφο του Στρέφη η εικόνα είναι επίσης αποκαρδιωτική, με την περίφραξη να καταρρέει και τα μονοπάτια αδιάβατα, με αμάζευτα κλαδιά, σπασμένα παγκάκια και υπονόμους που χάσκουν.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι κάτοικοι των γειτονιών υπερασπίζονται το λιγοστό πράσινο που διαθέτουν και διεκδικούν περισσότερο ζωτικό χώρο. Στο Γουδή, οργανώνονται και διεκδικούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πάρκο, με υψηλό πράσινο και ελεύθερα προσβάσιμο σε όλες και όλους. Στο έβδομο διαμέρισμα, οι κάτοικοι ζητούν να προχωρήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για την παραχώρηση στο Δήμο των 2,7 στρεμμάτων της ΔΕΗ στην οδό Λάμψα και ζητούν την άμεση χρήση τους ως χώρου πρασίνου, όπως άλλωστε είναι χαρακτηρισμένα ήδη από το 2003, ανεξάρτητα από το ρυθμό της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης και την όποια κωλυσιεργία της ΔΕΗ. Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε ψήφισμα υποστήριξης του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων των Αμπελοκήπων και θα σταθεί κοντά στους αγώνες των γειτονιών για πιο πράσινη, πιο βιώσιμη καθημερινότητα.
-
Απειλούμενο είδος τείνει όμως να γίνει γενικότερα ο δημόσιος χώρος. Οι καταγγελίες από τις γειτονιές πληθαίνουν για ανεξέλεγκτη χρήση τραπεζοκαθισμάτων και επέκταση των ιδιωτικών χρήσεων σε βάρος του δημόσιου χώρου στις πλατείες. Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, το παιχνίδι των παιδιών δεν είναι πια δυνατό, ενώ δυσχερής είναι η πρόσβαση για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην πλατεία Μαδρίτης στα Ιλίσια, όπου εδώ και καιρό ο δημόσιος χώρος καταπατάται από κατασκευές και περιφράξεις καταστημάτων, σε μια άτυπη μορφή ιδιωτικοποίησής του. Ακόμα και το αναψυκτήριο της Πράσινης Τέντας στο Λυκαβηττό έχει αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα και αποθηκευτικούς χώρους εκτός των ορίων που ορίζονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση.
-
Η δημοτική αρχή επιμένει να αντιμετωπίζει την όποια κριτική για τα ζητήματα αστικού πρασίνου ως κακόβουλη και κομματικά υποκινούμενη, όπως έκανε και στην περίπτωση των κλαδεμάτων. Δεν μπορεί να ισχυριστεί όμως το ίδιο και για την πρόσφατη ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ που μιλά για λανθασμένους χειρισμούς στα κλαδέματα και για επιλογές «χαμηλού κόστους σε ανεπίκαιρα χρονικά διαστήματα». Αντί να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εργολάβο της με κάθε κόστος, η δημοτική αρχή οφείλει να μπει σε ανοιχτό διάλογο με τους κατοίκους και τους συλλόγους τους, καθώς και με τους επιστημονικούς φορείς που προτείνουν λύσεις που δεν κακοποιούν το αστικό πράσινο.
Εργαστήρι Ειδικής Εκπαίδευσης
Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας εξακολουθεί να μην διαθέτει Ειδικό Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι διαδικασίες για την αποφασισμένη από το δημοτικό συμβούλιο ανέγερση εκπαιδευτηρίου επί της οδού Λάμψα δεν προχωρούν, ενώ και οι υποσχέσεις για προσωρινή στέγαση του σχολείου έμειναν ανεκπλήρωτες. Η αδράνεια της δημοτικής αρχής αναγκάζει τις οικογένειες να προσφεύγουν σε ήδη κορεσμένες δομές άλλων δήμων, διαταράσσοντας έτσι την καθημερινότητα και τον οικογενειακό προγραμματισμό τους. Η πρόσφατη εξώδικη διαμαρτυρία από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των 6ου και 10ου Ειδικών Δημοτικών Σχολείων Αθηνών και του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών δείχνει ότι η υπομονή των γονιών έχει φτάσει στα όριά της. Η δημοτική αρχή οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντί τους.