Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, παρουσίασε προ ημερήσιας διάταξης μία σειρά από προβλήματα της καθημερινότητας, που όμως δεν αποτελούν προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα επισήμανε τα εξής:
« Λακκούβες στους δρόμους. Το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων θα συνεχιστεί; Η Λιοσίων θα φτιαχτεί σε αυτή τη θητεία ή στην επόμενη; Βασικοί οδικοί άξονες βρίσκονται σε κατάσταση τραγική. Το γεγονός ότι φτιάχτηκαν αρκετοί δρόμοι δεν σημαίνει ότι άλλαξε η εικόνα της πόλης. Το γεγονός ότι δεν συνεχίζεται αυτό το πρόγραμμα με τους πόρους αλλά και τους όρους που απαιτούνται, είναι ένα θέμα. Έτσι λοιπόν, παρόλο που η Πατησίων επιτέλους ασφαλτοστρώθηκε, ο ασφαλτοτάπητας που προστέθηκε έχει πάχος τρία ολόκληρα εκατοστά, χωρίς τους κατάλληλους όρους, και τώρα έχουν ξεκινήσει το ξέφτισμα.
Πεζοδρόμια παγίδες. Κάθε λογής εταιρίες σκάβουν δρόμους και πεζοδρόμια της Αθήνας, εργασίες που κρατούν πάνω από εβδομάδα, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα με πεζοδρόμια που παρέμειναν σκαμμένα για δυο εβδομάδες. Ελέγχει ο Δήμος αυτά τα έργα; Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το θέμα είναι ένα έργο να αρχίσει. Η Πανεπιστημίου όμως θα τελειώσει ποτέ; Συμπληρώνονται δυο χρόνια από τον μεγάλο περίπατο. Σας έχει κοστίσει και θα σας κοστίσει κι άλλο. Πόσο όμως θα κρατιέται η Πανεπιστημίου σε αυτό το χάλι;
Πάρκα σε εγκατάλειψη. Το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με ανακήρυξη αναπλάσεων, όπως λέτε για το Πάρκο Κύπρου & Πατησίων. Με ποιόν τρόπο θα γίνει; με ιδιωτική εταιρία; με υπηρεσίες του Δήμου; Τι θα γίνει με το πάρκο Δρακόπουλου, το παρκάκι στην Αγία Βαρβάρα στα Άνω Πατήσια, χώρους που βρίσκονται σε εγκατάλειψη;
Ηλεκτροφωτισμός. Σήμερα η αποκατάσταση κρατάει μια εβδομάδα και οι σβηστές κολώνες είναι πάρα πολλές. Αυτές είναι οι ανάγκες της καθημερινότητας και είναι εξίσου πιεστικές με την αβάσταχτη δημοτική φορολογία που βιώνουν, στον Δήμο της Αθήνας, οι κάτοικοι και η επαγγελματική στέγη.
Ηχορύπανση στις γειτονιές. Έχει έρθει καταγγελία των κατοίκων από μια πολύπαθη περιοχή που έχετε μετατρέψει σε πάρκο εστίασης. Γκάζι, Κεραμεικός, Ρούφ, Πετράλωνα, Μεταξουργείο, αυτές οι περιοχές δεν κοιμούνται το βράδυ... Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τον Δήμο ότι δεν κάνει κάτι γι΄αυτό. Το “τουριστικό πάρκο” της Αθήνας χρειάζεται εστίαση, όμως πόσο θα κοστίσει αυτό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων;
Χωρίς σεβασμό στη δημοτική περιουσία. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Δήμος έχει καταβάλει 6,641 εκατ. ευρώ για μια σειρά από ακίνητα τα οποία απαλλοτρίωσε αναγκαστικά. Αυτή η περιουσία δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί. Διάνοιξη οδού Βλαστού στην 5η ΔΚ, διάνοιξη Ιφιγενείας & Λένορμαν στην 4η ΔΚ (λαχανόκηποι, νέα παιδική χαρά, χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων…), δημιουργία κοινόχρηστου πράσινου επί της οδού Λιοσίων στην 4η ΔΚ, κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και διάνοιξη δρόμων Πασσώβ, Γρανίτσα Μυστριώτου στην 5η ΔΚ (κι εδώ έχουμε και παλαιά ασβεστοκάμινα στην Γκράβα που πρέπει να γκρεμιστούν), κατεδάφιση κτιρίων στην Επικλέους & Επινίκου στην 5η ΔΚ. Αυτά είναι ακίνητα που ο Δήμος έχει απαλλοτριώσει και μένουν έτσι.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι ιδιαίτερα ζοφερή και δεν έχει καμία σχέση με την επικοινωνιακή εικόνα, τις διάφορες αναρτήσεις και τα διάφορα σχέδια».
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε τα εξής ζητήματα:
« Πρώτον, σχετικά με την κατασκήνωση του Δήμου Αθηναίων. Είναι θετικό που η κατασκήνωση ξαναλειτουργεί, αφού δεν είχε λειτουργήσει τα προηγούμενα δυο χρόνια. Τις πρώτες ημέρες παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα λόγω της έλλειψης ομαδαρχών. Ποια στελέχη, ποιοι φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, θα πάνε να δουλέψουν με 180 ευρώ το 15ήμερο; Επίσης, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να λειτουργεί το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και θα πρέπει γίνουν ενέργειες για να λειτουργήσει άμεσα. Φέτος, είναι θετικό ότι έγιναν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις, όμως θα πρέπει αυτό το πρόγραμμα να εξελιχθεί, ώστε τα παιδιά να μην κατανέμονται μόνο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την αλφαβητική σειρά, αλλά να ληφθεί υπόψη και η γειτονιά τους.
Δεύτερον, καταστρέφεται η άσφαλτος σε δρόμους που είχαν φτιαχτεί πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από έργα που γίνονται από διάφορες εταιρίες (τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ). Όταν ασφαλτοστρώνει ο Δήμος δρόμους χωρίς κανέναν προγραμματισμό, είναι “δώρον άδωρο” σαν να μην είχε φτιάξει καθόλου τον δρόμο.
Τρίτον, η ηχορύπανση στις γειτονιές. Το περίφημο καφέ κτίριο στην Ιερά Οδό, για το οποίο έχουμε πει τόσα πολλά και στο παρελθόν, το βράδυ ο κόσμος δεν κοιμάται και ειδικά τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, όταν γίνονται εκδηλώσεις (γάμοι βαφτίσεις κλπ) οι οποίες καταλήγουν με πυροτεχνήματα τα οποία σκάνε με δύναμη στις 4-5 το πρωί. Οι κάτοικοι πετάγονται κάθε φορά από τον ύπνο τους νομίζοντας ότι έγινε κάποια έκρηξη. Ο Δήμος θα πρέπει να δει τα θέματα της ηχορύπανσης στην πόλη και ιδιαίτερα στις γειτονιές που μένουν κάτοικοι. Αναφέραμε την προηγούμενη φορά για τα προβλήματα που δημιουργούν τα καταστήματα γύρω από το Γκάζι. Στην Τεχνόπολη γίνονται πρόβες στις 4.00 το μεσημέρι και ακούγονται μέχρι το Θησείο, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν μετά τις 5.30 το απόγευμα.
Γι’ αυτά τα θέματα της καθημερινότητας η δημοτική Αρχή θα πρέπει να πάρει μέτρα και γι’ αυτά θα κριθεί και στις εκλογές. »
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στήριξαν το αίτημα που κατέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων για την έκδοση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ο Δήμος Αθηναίων να ζητά την παραχώρηση κατά χρήση του οικοπέδου Λάμψα από τη ΔΕΗ, μέχρι να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του.