AnoixtiPoli_logo_PROTASI-01

Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης, στη σημερινή 18η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων:

  • ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

    Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός στη χώρα σκαρφάλωσε στο 12,1%. Ο ενεργειακός πληθωρισμός σκαρφάλωσε από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, στο 61%, με αυτονόητες συνέπειες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι πρώτη στις αυξήσεις ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τρίτη στις αυξήσεις για τα νοικοκυριά! Δραματικές είναι οι συνέπειες και για τον Δήμο Αθηναίων, με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος του φυσικού αερίου ανεβασμένα κατά 62% και 72% αντίστοιχα στο τελευταίο εξάμηνο. Σε αυτές τις συνθήκες, η ενίσχυση του Δήμου με 6.600.000 ευρώ από την Κυβέρνηση είναι προφανώς ανεπαρκής, όπως είναι και οι μειώσεις τελών που έκανε ο Δήμος Αθηναίων κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

    Η Ανοιχτή Πόλη, μαζί με την παράταξη “Αθήνα Είσαι Εσύ”, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση μείωσης των τελών για κατοικίες και για επαγγελματικούς χώρους λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, από 1,55, 5,50 και 5,30 σε 1,20, 4,80 και 5,00 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Το λογιστικό υπόλοιπο ανάμεσα στις δαπάνες και στα έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που προέκυψε από την εφαρμογή του νόμου για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, καθιστούν την πρότασή μας βιώσιμη και ορθολογική, καθώς ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ανταποδοτικών τελών παραμένει πλεονασματικός.

     

  • ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Πληθαίνουν οι καταγγελίες από τις γειτονιές της πόλης για πλατείες όπου υπονομεύεται η δημόσια χρήση τους, λόγω φαινομένων όπως η αλόγιστη και καταχρηστική επέκταση τραπεζοκαθισμάτων και άλλων κατασκευών, αλλά και από αυξανόμενα φαινόμενα ηχορύπανσης από τα καταστήματα σε αυτές. Πλατεία Προσκόπων, Πλατεία Κολωνακίου, Πλατεία Μαδρίτης, Πλατεία Αγίου Γεωργίου: σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για φαινόμενα όχλησης και μη προσβασιμότητας και διεκδικούν την παρέμβαση του Δήμου ώστε να συνεχίσουν να μπορούν να ζούνε μια βιώσιμη καθημερινότητα στους τόπους κατοικίας τους. Η δημοτική αρχή οφείλει να μεριμνήσει ώστε οι διενεργούμενοι έλεγχοι να είναι ουσιαστικοί και όχι προσχηματικοί, παρέχοντας και σχετικά στοιχεία στις παρατάξεις, ενώ και το κανονιστικό πλαίσιο θα πρέπει να σέβεται έμπρακτα την αξία του δημόσιου χώρου και την πολυλειτουργικότητα μιας πόλης που ευτυχώς ακόμα διαθέτει κατοίκους, ακόμα και σε κεντρικές περιοχές της.

  • ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Οι γονείς των παιδιών του Καλλιτεχνικού Σχολείου έχουν φτάσει στα όριά τους. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από τα στελέχη της διοίκησης του Δήμου, οι εργασίες στο κτίριο της οδού Πρασσά δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, σχεδόν 3 χρόνια μετά την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Νοεμβρίου 2019. Μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος διαβεβαίωνε ότι το κτίριο της Πρασσά θα παραδιδόταν το Δεκέμβριο 2022. Παρά όμως τις αυτοψίες στο χώρο, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι το κτίριο δεν εμφανίζει στατικά προβλήματα, η διοίκηση του Δήμου απεφάνθη τελικά τον Ιούλιο ότι η παράδοση του σχολείου μετατίθεται για το έτος 2023, και μάλιστα για λόγους... στατικής επάρκειας! Οι προτάσεις του αρμόδιου Υπουργείου για τμηματική λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σχολείου, σε διαφορετικούς χώρους ή και σε κοντέινερ, κρίνονται από τους γονείς απαράδεκτες και απόδειξη της αδιάφορης, στην πραγματικότητα, στάσης Δήμου και Υπουργείου. Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει το δίκαιο αίτημα της ταλαιπωρημένης κοινότητας του Καλλιτεχνικού Σχολείου, η οποία ζητά την άμεση έναρξη των απαιτούμενων εργασιών στο κτίριο της οδού Πρασσά, καθώς και την προσωρινή και ενιαία στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου σε κατάλληλο χώρο, μέχρι την παράδοση του κτιρίου της οδού Πρασσά.

  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

    Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης διασώθηκε στο παρελθόν και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο κτίσμα μετά από αγώνες των κατοίκων. Στα χρόνια που ακολούθησαν φιλοξένησε πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και κοινωνικών δράσεων αλληλεγγύης. Σε σχέση με τη μελλοντική χρήση του χώρου, εν όψει της λήξης της σύμβασης της ισχύουσας λειτουργίας του, η ΑΠ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων, μέσα από ένα ισορροπημένο σχήμα δημοκρατικής διαχείρισης που θα σέβεται τις ανάγκες της γειτονιάς, με συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και με ευρεία αντιπροσωπευτικότητα που να συμπεριλαμβάνει τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό της περιοχής, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Οι δράσεις πολιτισμού και αλληλεγγύης θα πρέπει να συνεχιστούν, στη βάση του πλουραλισμού και της αποφυγής διακρίσεων, ενώ θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι εμπορικές λειτουργίες θα χαρακτηρίζονται από κανόνες και διαφάνεια και δεν θα απειλούν τον ανοιχτό χαρακτήρα του χώρου. Η Ανοιχτή Πόλη κάλεσε τη δημοτική αρχή να δρομολογήσει ανοιχτή διαβούλευση για το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη, με συμμετοχή της γειτονιάς και των συλλογικοτήτων της.

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.