Με την πολεοδομική ρύθμιση του Ν.3481/2006 στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων χωροθετούνται δύο νέοι Υπερτοπικοί - Μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών.

 

Το έργο τοποθετείται σε δύο περιοχές (εξ ου και η ονομασία "διπλή ανάπλαση") του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα τον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

 

Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε η εταιρεία ειδικού σκοπού ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε., η οποία έχει σαν αντικείμενο την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών και την εν γένει παροχή υπηρεσιών που αποβλέπουν στην οικιστική και περιβαλλοντική ανάπλαση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής καθώς και στην προώθηση της οικονομικής, αθλητικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

 

Βοτανικός (Ελαιώνας)

Στην περιοχή Βοτανικού (Ελαιώνα) που περικλείεται από τις οδούς Ορφέως, Αγίας Άννης, και Αγίου Πολυκάρπου, καθορίζεται περιοχή για την ανέγερση:

 • γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 40.000 θεατών
 • κλειστού γηπέδου μπάσκετ-βόλεϊ
 • πολύ-λειτουργικού δημοτικού κτιρίου
 • των απαραίτητων υπέργειων και υπόγειων χώρων στάθμευσης και
 • χώρων κοινόχρηστου πρασίνου

  Η περιοχή αυτή περιήλθε στην ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε., την εταιρεία ειδικού σκοπού που ιδρύθηκε από τον Δήμο Αθηναίων για 99 έτη. Η απόκτηση της ιδιοκτησίας της γης έγινε ως ακολούθως: τα 75 στρέμματα πουλήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο Δήμο Αθηναίων και τα υπόλοιπα 125 στρέμματα περιέρχονται στο Δήμο Αθηναίων κατ΄ εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, με δωρεά έκτασης ιδιοκτησίας πρώην ΕΤΜΑ/ΕΛΛΑΤΕΞ & νυν ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., καθώς και με διάφορες απαλλοτριώσεις, ανταλλαγές ή με απευθείας αγορά από τους ιδιοκτήτες.

   

  Στο γήπεδο ποδοσφαίρου και το κλειστό γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ η επιτρεπόμενη δόμηση συνολικά θα είναι 53.000 μ2, εκ των οποίων οι συμπληρωματικές των αθλητικών δραστηριότητες δεν θα υπερβαίνουν το 17,5% του συνόλου και οι εμπορικές δραστηριότητες το 17,5% του συνόλου, και εκτός από τις κυρίως αθλητικές δραστηριότητες και τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις επιτρέπονται και οι χρήσεις χώρων ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώρων εστίασης, εμπορικών χρήσεων, πολύ-λειτουργικών χώρων άθλησης και υγιεινής, αθλητικών ξενώνων και χώρων φιλοξενίας, χώρων συνάθροισης κοινού, εγκαταστάσεων εμπορικών εκθέσεων, καθώς και χώρων εξυπηρέτησης τύπου και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι στο γήπεδο ποδοσφαίρου θα περιλαμβάνονται 5.000 μ2 εγκαταστάσεων για τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ, καθώς το κλειστό γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ επιφάνειας δόμησης 8.500 μ2, το οποίο τοποθετείται στο τμήμα ανατολικά της Λ. Προφήτου Δανιήλ δεν έχει περιληφθεί στον σχεδιασμό και τον προϋπολογισμό της πρώτης φάσης ανάπτυξης της περιοχής.

   

  Στο πολύ-λειτουργικό δημοτικό κτίριο η επιτρεπόμενη δόμηση συνολικά θα είναι 42.500 μ2, και επιτρέπονται οι χρήσεις πολιτιστικών δραστηριοτήτων, κοινωφελούς χαρακτήρα, διοίκησης, κοινωνικής πρόνοιας, συνάθροισης κοινού, εστίασης και αναψυχής, κέντρων διασκέδασης, αναψυκτηρίων, εμπορικών κέντρων και εμπορικών καταστημάτων, υπεραγορών και εγκαταστάσεων εμπορικών εκθέσεων, πολυκαταστημάτων, τραπεζών, γραφείων και ασφαλειών.

   

  Λεωφόρος Αλεξάνδρας

  Στο Οικοδομικό Τετράγωνο 22 της περιοχής 69 του Δήμου Αθηναίων επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (γήπεδο ΠΑΟ) οι οικοδομήσιμοι χώροι και ο συντελεστής δόμησης (Σ.Δ. 3,6) καταργούνται, και ο χώρος χαρακτηρίζεται ως χώρος κοινοχρήστου πρασίνου στον οποίο επιτρέπεται η ανέγερση αθλητικού μουσείου-εντευκτηρίου 150 μ2, καθώς και χώρος αναψυχής και εστίασης επιφάνειας 250 μ2, ήτοι συνολική επιτρεπόμενη δομήσιμη επιφάνεια 400 μ2, με επιτρεπόμενη κάλυψη 480 μ2. Στον ίδιο χώρο δημιουργείται υπόγειος δημόσιος χώρος στάθμευσης Ι.Χ.Ε. οχημάτων χωρητικότητας 700 θέσεων για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, του παρακείμενου σταθμού Μετρό και των επισκεπτών του χώρου.

   

  Οι εμπλεκόμενοι φορείς του έργου είναι:

  • Ο Δήμος Αθηναίων
  • Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
  • Η εταιρεία "ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε."
  • Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος
  • Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός
  • Το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών
  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ

   

  Δείτε εδώ την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

   

   

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.