Τα μνημεία και κτίσματα που μαρτυρούν την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την ιστορία της Αθήνας, πλατείες και πάρκα, δρόμοι και κτίρια όμορφα ή άσχημα, νεόκτιστα ή εγκαταλελειμμένα, πολυτελή ή φτωχικά, δεντροστοιχίες και πεζόδρομοι, για εμάς όλα αυτά συμβάλλουν στην αισθητική της πόλης και αποτελούν κομμάτι του αστικού περιβάλλοντος της πόλης της ζωής μας. Το περιβάλλον αυτό θέλουμε να βελτιώσουμε και γι' αυτό καλούμε όλους τους πολίτες σε μια συλλογική προσπάθεια για να ομορφύνουμε την Αθήνα.

Σχεδιάζουμε μεμονωμένες αλλά και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναγέννησης και ανάπλασης της πόλης μας. Δεν περιοριζόμαστε απλά στον εξωραϊσμό, αλλά στοχεύουμε σε μια ουσιαστική αλλαγή που θα οδηγήσει και στην κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση κάθε γωνιάς και κάθε γειτονιάς της πόλης.

Συνεχίζουμε και επεκτείνουμε το πρόγραμμα αποκατάστασης των όψεων των κτιρίων της Αθήνας. Αξιοποιούμε ή προτείνουμε προσαρμογές της νομοθεσίας, ώστε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα και σε άλλες όψεις των κτιρίων πέραν των προσόψεων, όπως πίσω ή πλαϊνές όψεις σε συνδυασμό με τις ενοποιήσεις εσωτερικών ακάλυπτων χώρων. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις για αποκατάσταση ημιτελών όψεων και σχεδιάζουμε δράσεις που αντιμετωπίζουν την αντιαισθητική εικόνα με τις κεραίες των τηλεοράσεων και τους ηλιακούς συλλέκτες στις ταράτσες.

Καταγράφουμε τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) ως προς τα χαρακτηριστικά τους, το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και τα χαρακτηριστικά της περιοχής όπου εντάσσονται. Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις αναζωογόνησής τους, μεμονωμένα ή σε ενότητες και στις περιπτώσεις που εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες συνεργαζόμαστε μαζί τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρεμβαίνουμε, εντάσσοντας τα κτίρια στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων του Δήμου.

Στηρίζουμε προγράμματα προβολής της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στους ελεύθερους δημόσιους χώρους της πόλης μας, για να ζωντανέψουν οι δρόμοι και οι πλατείες. Συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες και πανεπιστημιακά ιδρύματα και στηρίζουμε δημιουργικές κυψέλες καλλιτεχνικής παραγωγής εικαστικών στοιχείων, που θα σηματοδοτούν επιλεγμένες διαδρομές ή μικρές πλατείες της πόλης.

Σχεδιάζουμε ρυθμίσεις και μέτρα, έτσι ώστε οι επισκευαζόμενες ή οι ημιτελείς οικοδομές έως και την ολοκλήρωση των εργασιών να είναι υποχρεωτικά πλήρως καλυμμένες με καμβάδες, τα θέματα των οποίων θα επιλέγει ο Δήμος.

Λόφοι, πλατείες, άλση, ιστορικοί τόποι, κτίρια διαφόρων περιόδων της αρχιτεκτονικής, εντάσσονται σε επιλεγμένες θεματικές διαδρομές μέσω των οποίων οι Αθηναίοι και οι φιλοξενούμενοί τους θα μπορούν να γνωρίσουν την εξέλιξη της πόλης και την ιστορία των κατοίκων της σε διάφορες εποχές. Για κάθε διαδρομή δημιουργούμε ειδική σήμανση ή και φύτευση και αναδεικνύουμε τα σημεία στάσεων με διαμορφώσεις και φωτισμούς και σύγχρονα υλικά και μέσα ενημέρωσης. Για όλες τις διαδρομές δημιουργούμε πρόγραμμα διαχείρισης επισκεπτών πεζή ή με ειδικά οχήματα και φροντίζουμε για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Αξιοποιούμε τη σχετική νομοθεσία, σχεδιάζοντας συντονισμένο πλαίσιο κατευθύνσεων για αναπλάσεις στην πόλη και συντάσσουμε ολοκληρωμένα προγράμματα αναβάθμισης - αναζωογόνησης στις γειτονιές της Αθήνας. Ενεργοποιούμε χορηγικά προγράμματα και προχωρούμε σε καινοτόμα σχέδια σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και ευρείας συμμετοχής των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών εταίρων. Σε συνεργασία με πανεπιστήμια και με την υποστήριξη επιστημονικών οργανώσεων και φορέων, θεσπίζουμε διαγωνισμούς αστικών καινοτομιών για την αναβάθμιση της αισθητικής και την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης και των γειτονιών της. 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.