Η πόλη της Αθήνας, τα τελευταία χρόνια, χρωματίζεται από ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό καμβά. Στην Αθήνα διαβιούν πολίτες μετανάστες, που εργάζονται, αποκτούν βιοτικούς δεσμούς με την Αθήνα και συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Σήμερα ζουν στην πόλη μας πολίτες μεταναστευτικής καταγωγής, οι οποίοι γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και είναι πλέον ενήλικοι πολίτες και δημότες.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Σήμερα στο Δήμο της Αθήνας λειτουργεί το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΑΡ.78 του ν. 3852/2010), ως συμβουλευτικό όργανο του δήμου, για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Ο θεσμός του Συμβουλίου Ένταξης μεταναστών είναι, παρά την επί πολλά έτη παρουσία των μεταναστών στη Χώρα, ένα περιορισμένο μεν αλλά ουσιαστικό βήμα εκ μέρους του νομοθέτη για την κοινωνικοπολιτική ένταξή τους.

Έργο του ως άνω Συμβουλίου είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες υπηρεσίες ή τη δημοτική αρχή. Επίσης, το έργο του ΣΕΜ περιλαμβάνει την υποβολή εισηγήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών-ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις Δημοτικές Υπηρεσίες- καθώς και η διοργάνωση σε συνεργασία με το Δήμο εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι η ένταξη των μεταναστών και των πολιτών μεταναστευτικής καταγωγής, μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας που προσφέρει το θεσμοθετημένο πλαίσιο του ΣΕΜ.

Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι, μέσω του ΣΕΜ, η ενίσχυση της ουσιαστικής συμμετοχής των μεταναστών, ως κοινωνικών εταίρων, στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και η ανάπτυξη συμβουλευτικών δομών.

Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει την ένταξη ως μια αμφίδρομη διαδικασία που απαιτεί αμοιβαία δέσμευση και περιλαμβάνει δικαιώματα και υποχρεώσεις για την ίδια και για τους μετανάστες. Προϋποθέτει τόσο την προθυμία των μεταναστών να αναλάβουν την ευθύνη να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία, όσο και την προθυμία της τοπικής κοινωνίας και Αρχής να αποδέχεται και να ενσωματώνει του μετανάστες.

Όραμα της Δημοτικής Αρχής αποτελεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των πολιτικών οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της ένταξης, αλλά και την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική πολυμορφία, την ιδιότητα του πολίτη, τα πολιτικά δικαιώματα και τη συμμετοχή των μεταναστών στα κοινά.

 

ΑΡΧΗ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Ταυτόχρονα, σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι, στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών του Δήμου, να εξαλείψει οποιαδήποτε μορφή διάκρισης σε βάρος υπηκόων τρίτης χώρας, εφόσον παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα και να εφαρμόσει την αρχή της ίσης μεταχείρισης, σε κάθε πτυχή της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινωνικής συνοχής.

 

Για να δείτε «Το έργο του Δήμου Αθηναίων στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ισότητα»,

πατήστε 

1. Η Κοινωνική Αλληλεγγύη έχει πρόσωπο... (GR)

2. Social  Solidarity has a face... (EN)

3. Le visage de la solidarité  sociale... (FR)

4. الوجه  الإنساني للتكافل  الاجتماعي (Arab)

5. ... همبستگی اجتماع چهره دارد (Farsi)

6. ... سماجی  یکجہتی  چہرہ رکھتی  ہے  (Urdu)

 

Για να δείτε «Το πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αθηναίων: 2015-2019», πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον Απολογισμό του Προγράμματος Κοινωνικής Πολιτικής 2015-2019, πατήστε εδώ.

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.