Η Αθήνα, έχει μακρά ιστορία και παράδοση στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με σκοπό την προστασία της υγείας του πολίτη, την κοινωνική φροντίδα, την κοινωνική συνοχή και την προστασία των δικαιωμάτων των δημοτών. Η παράδοση αυτή οφείλει να αποκτήσει επιστημονικά τεκμηριωμένο υπόβαθρο, σαφές, ευέλικτο και οργανωμένο διοικητικό πλαίσιο και αναπτυξιακή προοπτική. Ο κατακερματισμός των οργανωτικών και διοικητικών φορέων που σχεδιάζουν και υλοποιούν όλες τις σχετικές με την πολιτική για την προάσπιση της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης δράσεις αποτελεί εμπόδιο στην ολοκληρωμένη και καθολική εφαρμογή τους.

Το όραμά μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Αθήνα

Όραμά μας αποτελεί η λειτουργική ανασυγκρότηση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης με στόχο την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού, αποδοτικού και ισότιμου παραδείγματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με προσδιορισμένο και σαφή το ρόλο του Δήμου Αθηναίων. Ο Δήμος Αθηναίων είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό δίκτυο που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών. Στην πόλη των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών και αντιθέσεων έφτασε η ώρα οι πολίτες προνομιούχοι και μη, να νιώσουν ασφαλείς ότι θα έχουν ιατρική και κοινωνική φροντίδα, δίπλα στο σπίτι τους, όποτε την χρειαστούν.

 

Η νέα Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να χτίσει από την αρχή ένα σύστημα ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Σκοπός είναι η ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, παρέχοντας σε κάθε δημότη μια καθορισμένη δέσμη φροντίδων υγείας που θα είναι επαρκής, τεκμηριωμένη και εύκολα προσβάσιμη.

 
Οργανώνουμε στην πράξη ένα δίκτυο υγείας και κοινωνικής προστασίας, που θα χρηματοδοτηθεί από κρατικούς, κοινοτικούς, ιδίους και άλλους πόρους, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στα Δημοτικά Ιατρεία και την υλοποίηση σειράς από δράσεις για τα παιδιά, τους νέους, τις γυναίκες, την οικογένεια, την τρίτη ηλικία, τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα, τα άτομα με αναπηρίες, τους αστέγους, τους μετανάστες.
 

Η πόλη χρειάζεται έναν κεντρικό σχεδιασμό για την πολιτική της στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ενσωματώνουμε την παράμετρο της υγείας στη συνολική πολιτική μας για το Δήμο της Αθήνας. Αξίζει να επενδύσουμε σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο πρότυπο των πρωτοβουλιών που έχουν δρομολογηθεί με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους σε δημοτικά διαμερίσματα της πόλης. Οι πρωτοβουλίες αυτές συνδυάζουν κοινωνικές δράσεις και τεχνικές παρεμβάσεις, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση μιας περιοχής, των υποδομών και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της.

Χρειάζεται να έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι η εποχή μας δεν είναι μόνο μια εποχή μεγάλων προβλημάτων. Είναι πάνω απ' όλα ο καιρός των μεγάλων δυνατοτήτων, των μεγάλων ευκαιριών που δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες. Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη για την πολιτική υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, η πολιτεία, στην περίπτωσή μας η πόλη, έχει το χρέος να διεκδικήσει τις δυνατότητες αυτές για λογαριασμό των πολιτών της.

Από το όραμα στην πράξη...
Στις 22/08/2007 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για την αναβάθμιση των επτά Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου της Αθήνας σε ισάριθμα Δημοτικά Κέντρα Υγείας.

Προς το σκοπό αυτό έχουν αρχίσει έργα αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής των Δημοτικών Ιατρείων καθώς και εκσυγχρονισμού του βιοϊατρικού εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα και διαγνωστικές μονάδες.

Παράλληλα αυξάνεται το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων ώστε να προσφέρουμε στους πολίτες μας πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
 
Όταν ολοκληρωθεί η λειτουργική ανασυγκρότηση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στο Δήμο Αθηναίων, θα παρέχεται μια καθορισμένη δέσμη φροντίδων υγείας σε όλους του Αθηναίους πολίτες, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή και την προαγωγή της υγείας, η οποία θα περιλαμβάνει:
  • Περιοδική εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των Δημοτών.
  • Πρόληψη των περισσότερων συχνών νοσημάτων και προβλημάτων υγείας που συναντώνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με βάση και το τοπικό επιδημιολογικό πρότυπο, συμπεριλαμβανομένων της αρτηριακής υπέρτασης, του μη ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη, του βρογχικού άσθματος, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, της καρδιακής ανεπάρκειας, της στεφανιαίας νόσου, των εκφυλιστικών παθήσεων των οστών, της οστεοπόρωσης, των κοινών λοιμώξεων της κοινότητας, της άνοιας και της μείζονος κατάθλιψης.
  • Διαχείριση μείζονων παραγόντων κινδύνου, όπως κάπνισμα, διαταραχές των λιπιδίων, παχυσαρκία.

 

Για να δείτε «Το έργο του Δήμου Αθηναίων στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ισότητα»,

πατήστε 

1. Η Κοινωνική Αλληλεγγύη έχει πρόσωπο... (GR)

2. Social  Solidarity has a face... (EN)

3. Le visage de la solidarité  sociale... (FR)

4. الوجه  الإنساني للتكافل  الاجتماعي (Arab)

5. ... همبستگی اجتماع چهره دارد (Farsi)

6. ... سماجی  یکجہتی  چہرہ رکھتی  ہے  (Urdu)

 

Για να δείτε «Το πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αθηναίων: 2015-2019», πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον Απολογισμό του Προγράμματος Κοινωνικής Πολιτικής 2015-2019, πατήστε εδώ.

Για να δείτε την Ένταξη της Πράξης «Συνδυασμένες υπηρεσίες υγείας και συμβουλευτικής για ευάλωτες ομάδες κατοίκων της Αθήνας» με Κωδικό ΟΠΣ5029634 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» πατήστε εδώ.

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.