Το πρόγραμμα "Πρόσοψη" ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, με κεντρικό στόχο την αλλαγή της εικόνας της πόλης και σταδιακά εντάχθηκε στις αρμοδιότητες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ).

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος "Πρόσοψη" ήταν και είναι η αισθητική αναβάθμιση της πόλης, του κέντρου και κάθε γειτονιάς, η δημιουργία ενός νέου αστικού τοπίου, μέσω της ανάπλασης των προσόψεων των κτιρίων. Με το εν λόγω πρόγραμμα ο παραπάνω στόχος άρχισε με σταθερά και ουσιαστικά βήματα να επιτυγχάνεται, καθώς εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανταποκρίθηκαν στο συγκεκριμένο κάλεσμα και έσπευσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα "Πρόσοψη" απολαμβάνοντας τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς του όρους και τα πολλά και σύνθετα πλεονεκτήματά του.

Το πρόγραμμα για την ανάπλαση των προσόψεων των κτιρίων αφορά στη δυνατότητα επιδότησης των ιδιοκτητών ακινήτων για την αποκατάσταση και συντήρηση των όψεων και ευρύτερα την ανάπλαση κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και για την αντικατάσταση των ατομικών κεραιών τηλεοπτικού σήματος με κεντρική κεραία. Σημειώνεται ότι η επισκευή–ανάπλαση αφορά μόνο στην όψη του κτιρίου και τα δομικά στοιχεία αυτής.

Δικαιούνται συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές ακινήτων και η επιδότηση αφορά σε ιδιωτικά κτίρια οποιασδήποτε χρήσεως.
 

Πρόκειται για μια απλή και ευέλικτη διαδικασία, καθώς αρκεί μια αίτηση των ιδιοκτητών των εν λόγω ακινήτων - συνοδευόμενη από μια απόφαση Γενικής Συνέλευσης, όταν πρόκειται για πολυκατοικία - για την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα. Στη συνέχεια ακολουθεί η επιτόπια αυτοψία αρχιτέκτονα στο κτίριο, ώστε να είναι δυνατή η σύνταξη της απαραίτητης τεχνικής έκθεσης και παράλληλης χρωματικής μελέτης σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους. Επόμενο βήμα είναι η έκδοση της απαραίτητης άδειας εκτέλεσης των εν λόγω εργασιών, καθώς και της άδειας κατάληψης πεζοδρομίου για την τοποθέτηση ικριωμάτων.

Στο τέλος των εργασιών οι αιτούντες προσκομίζουν μια υπεύθυνη δήλωση περάτωσης των εν λόγω εργασιών και ακολουθεί η διενέργεια αυτοψίας από τους αρχιτέκτονες ώστε να διαπιστωθεί ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με την τεχνική έκθεση και επομένως πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις επιδότησης.

Σε ό,τι αφορά στο ποσό της επιδότησης, σημειώνεται ότι το μέγιστο ποσό ανέρχεται στα 1.500 ευρώ για κτίρια μιας όψεως και 2.000 ευρώ για κτίρια δύο όψεων. Σχετικά με τα διατηρητέα, τα εν λόγω ποσά ανέρχονται σε 1.800 και 2.400 ευρώ αντίστοιχα.

Σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί περίπου 4.000 κτίρια, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο, παρακινώντας με αυτό τον τρόπο και τους συμπολίτες μας να δηλώσουν συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα επωφελούμενοι από τα ευεργετήματά του, όπως την επιδότηση της ανάπλασης της πρόσοψης κάθε κτιρίου και την έκδοση των απαιτούμενων αδειών εντελώς δωρεάν.

 

Συνολικά έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 5.000 αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ανάπλασης προσόψεων και έχουν παρασχεθεί πληροφορίες σε περισσότερους από 25.000 πολίτες. Παράλληλα στα τέλη του 2003 ξεκίνησε μια σύνθετη και πολύπλευρη προσπάθεια για την ανάπλαση των προσόψεων των κτιρίων, μέσω χορηγιών, σε επιλεγμένες πλατείες της πόλης μας. Η Δημοτική Αρχή προσκάλεσε όλη την επιχειρηματική κοινότητα, που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της πρωτεύουσας, αλλά και πέραν αυτού, ζητώντας την ουσιαστική συνδρομή των πιο δραστήρια επιχειρηματικά συμπολιτών μας στην κατεύθυνση αυτή. Σημαντικό είναι ότι η προσπάθεια αυτή απέδωσε καρπούς, καθώς σε πέντε πλατείες της Αθήνας ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των προσόψεων των κτιρίων τους. Πρόκειται για τις πλατείες Αθ. Κανελλοπούλου στους Αμπελοκήπους, πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, πλατεία Παγκρατίου στο Παγκράτι, πλατεία Χίλτον στα Ιλίσια και πλατεία Βαρβακείου Αγοράς. Μέσα στο πλαίσιο του προαναφερθέντος προγράμματος εντάχθηκε και ένα ακόμη σπουδαιότερης κλίμακας και ιδιαίτερης κοινωνικής σημασίας έργο, η ανάπλαση των προσόψεων των κτιρίων μιας ιδιαίτερα επιβαρυμένης αλλά κυρίως εγκαταλελειμμένης περιοχής, του Δουργουτίου.

 

Χαρακτηριστικό δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος και της ιδιαίτερης αποδοχής του από τους πολίτες είναι το γεγονός ότι ακριβώς επειδή αποτέλεσε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική πρακτική συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επελέγη ως μάθημα διδασκαλίας καλών πρακτικών από τη σχολή του Harvard University School of Government. Επιπρόσθετα, τον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η διαδικασία για την ένταξη του προγράμματος ανάπλασης προσόψεων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των 13 Περιφερειών της χώρας.

 

 

Η επιτυχημένη πορεία της "Πρόσοψης" συνετέλεσε στην απόφαση για δημιουργία του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου με τη συνεργασία του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Οικονομικών και του Δήμου Αθηναίων, με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, που θα καλύπτει τη λειτουργία του προγράμματος στο πλαίσιο των Π.Ε.Π.

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.