KYADA logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.)

Διεύθυνση:    Πειραιώς 35
Τηλέφωνο:

210 5246515-6,

210 9233310

Fax:  210 5235671
E-mail:    [email protected]

Ποιοι είμαστε

Σκοπός του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και βιώνουν αποκλεισμό  και κοινωνική απομόνωση. Μέσω των δομών του, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης  υποστηρίζει κάθε μήνα περίπου 26.000 συμπολίτες μας.

Η λειτουργία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. ξεκίνησε το 2005 με την ονομασία Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων και βασική αποστολή την παροχή φροντίδας στον άστεγο πληθυσμό της πόλης  - που περιλάμβανε καθημερινή διανομή συσσιτίου και τη δυνατότητα ένταξής του σε προγράμματα φιλοξενίας.

Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο, η ομπρέλα των δραστηριοτήτων του Κέντρου άνοιξε. Έτσι, από το 2010 μετονομάστηκε σε  Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων και πλέον, δεν υποστηρίζει μόνο τους συνανθρώπους μας που ζουν στους δρόμους της πόλης, αλλά και τους συμπολίτες μας που μπορεί να έχουν στέγη, στερούνται όμως τους βασικούς πόρους για να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα- είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα, είτε για οικογένειες.

 

Υπηρεσίες

Στις υπηρεσίες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προς τους πολίτες συγκαταλέγονται:

Η έμπρακτη υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων της πόλης μέσω της παροχής σίτισης, στέγασης, ρουχισμού, υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας κ.λπ.

Η διεξαγωγή ερευνών και μελετών και η αξιοποίηση των συμπερασμάτων τους.

Η ανάπτυξη νέων δομών και προγραμμάτων, έτσι ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης.

Μεταξύ άλλων, το Κ.Υ.Α.Δ.Α.:

Λειτουργεί Κέντρο Σίτισης για τη δωρεάν διανομή φαγητού.

Διαθέτει ξενώνες για τη στέγαση απόρων και αστέγων.

Διαθέτει Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Πλυντήριο, τον Κόμβο, όπου πραγματοποιείται η διανομή πακέτων βασικών τροφίμων, την «Αθηναϊκή Αγορά» (δωρεάν παροχή ενδυμάτων, υποδημάτων) και το νεοσύστατο Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο- Κατάστημα Παιχνιδιών.

 

Προγράμματα

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο της υποστήριξης κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων. Χάρη σε αυτήν, έχει την ικανότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί στην καθημερινή διαβίωση των συνανθρώπων μας η μακρόχρονη έλλειψη επαρκών πόρων. Στα χρόνια της λειτουργίας του έχει επίσης αναπτύξει δομές οι οποίες διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή αυτών των προγραμμάτων.

 

Κέντρο Σίτισης

Περισσότεροι από 500 ωφελούμενοι λαμβάνουν τέσσερις φορές τον μήνα εβδομαδιαίο πακέτο τροφίμων μακράς διαρκείας.

Επιπλέον, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει αναλάβει τη σίτιση στις δομές υποστήριξης αστέγων της πόλης, ενώ διανομή φαγητού πραγματοποιούν καθημερινά και οι ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α. στους ανθρώπους που παραμένουν στους δρόμους της πόλης.Καθημερινά, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων διανέμει περίπου 900- 1.000 πλήρη γεύματα.

 

Φιλοξενία αστέγων

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, είναι μία σύγχρονη δομή 24ωρης λειτουργίας. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών & Λιοσίων και αποτελείται από 55 διαμερίσματα, καθένα από το οποία περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 3 υπνοδωμάτια με τηλεόραση, καλοριφέρ, ανεμιστήρα οροφής, κουζίνα και μπάνιο. Η δομή έχει δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 400 ατόμων, δυναμικότητα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της πόλης. 

Απαρτίζεται από Υπνωτήριο, όπου χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο άστεγος μπορεί να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθεί και Ξενώνα βραχείας φιλοξενίας, που έχει ως απώτερο σκοπό την κινητοποίηση, την κοινωνική επανένταξη και τη μετάβαση των ωφελούμενων σε ανεξάρτητες μορφές στέγασης.

Στους φιλοξενούμενους του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων παρέχονται, εκτός από διαμονή, σίτιση, ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και ιατρική παρακολούθηση.

Παράλληλα, προωθείται η κοινωνική επανένταξή τους, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και άλλους φορείς, όπως το πρόγραμμα «Στέγαση & Εργασία».

Στο ισόγειο της νέας δομής, δημιουργείται Κέντρο Ημέρας, όπου οι άστεγοι της πόλης μπορούν να καλύπτουν βασικές, καθημερινές ανάγκες τους (πλύσιμο ρούχων, ατομικό λουτρό, σίτιση).

Επιπλέον, στην “Εστία των Αθηνών”, αξιοποίηση κληροδοτήματος των Π.& Τ. Παντελίδη, φιλοξενούνται έως και 52 άστεγοι ηλικιωμένοι. Η συγκεκριμένη δομή ανακαινίστηκε πρόσφατα, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ευχάριστου περιβάλλοντος διαβίωσης για τους συνανθρώπους μας που σε μεγάλη ηλικία γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής.

Σημαντική τομή, αποτελεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας άστεγων τοξικοεξαρτημένων που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Η συνεισφορά του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων στη λειτουργία και αυτής της δομής, είναι καθοριστική.

 

Δράση στο δρόμο

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προσεγγίζει άστεγα άτομα στο δρόμο, προωθώντας την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας.

Η προσέγγιση στο δρόμο (streetwork) πραγματοποιείται από διεπιστημονική ομάδα, δύο φορές την μέρα, πρωί και απόγευμα. Η ομάδα χαρτογραφεί τους άστεγους που διαβιούν στην πόλη, καταγράφει τις ανάγκες τους, χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και τους ενημερώνει για τις δομές και τα προγράμματα υποδοχής τους.

Κατά τις προσεγγίσεις της παρέχει άμεση, πρακτική βοήθεια (τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα) και παραπέμπει σε ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Σε ακραία καιρικά φαινόμενα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε 24ωρη βάση, προκειμένου να παράσχει ακόμη πιο αποτελεσματική βοήθεια.

 

Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών- Κοινωνικό Εμπορικό Κέντρο

Πρόκειται για το κέντρο υλοποίησης των προγραμμάτων.

Στον χώρο του Κόμβου πραγματοποιείται η διανομή των τροφίμων και των υπολοίπων ειδών (προϊόντα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια, σχολικά, παιχνίδια κ.λπ.) που παρέχονται στους ωφελούμενους.

Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Φρουραρχείου, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης με όραμα να κάνει πράξη το κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας.

Έπειτα από ανακαίνιση των επιμέρους καταστημάτων, ο χώρος του Κόμβου Αλληλοβοήθειας έχει μετατραπεί σε ένα Κοινωνικό Εμπορικό Κέντρο (Mall). Eκεί λειτουργούν:

 

Κοινωνικό Φαρμακείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε τουλάχιστον 3.000 άπορους και ανασφάλιστους πολίτες. Η λειτουργία του βασίζεται σε δωρεές από μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς, πρεσβείες και εκατοντάδες ιδιώτες.

 

Κοινωνικό Παντοπωλείο& Κόμβος

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. υποστηρίζει άτομα και οικογένειες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η προμήθεια των διανεμόμενων προϊόντων προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και ενισχύεται από τις δωρεές και τις χορηγίες εταιρειών και ιδιωτών.

 

Κοινωνικό Πλυντήριο

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των υποχρεώσεων της καθημερινότητας (λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αδυναμία αγοράς ή επισκευής συσκευής πλυντηρίου κ.λπ.) με αποτέλεσμα να στερούνται και την αυτονόητη για πολλούς καθαριότητα των ρούχων και την αίσθηση αξιοπρέπειας που αυτή εξασφαλίζει.

Το κόστος κατασκευής και διαμόρφωσης του χώρου του Κοινωνικού Πλυντηρίου καθώς και την αγορά των πλυντηρίων και στεγνωτηρίων και των αναλώσιμων για τη λειτουργία του, έχει αναλάβει το Skip της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas.

 

Αθηναϊκή Αγορά

Παρέχει δωρεάν καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα είδη ένδυσης, υπόδησης, εσώρουχα και ελαφρύ οικιακό εξοπλισμό. Σκοπός της είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης ατόμων και οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Το πρόγραμμα υποστηρίζει περίπου 2.000 νοικοκυριά.

 

Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο - Κατάστημα Παιχνιδιών

Το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο προσφέρει χαρά στα 2.345 παιδιά των οικογενειών που υποστηρίζονται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Εδώ, οικογένειες με ανήλικα παιδιά που δοκιμάζονται καθημερινά λόγω οικονομικών δυσκολιών, έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται σχολικά είδη, αλλά και παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας.

Η συγκεκριμένη δομή έγινε πράξη με την πολύτιμη δωρεά και φροντίδα της Ομάδας Εθελοντισμού «Στήριξη», που αγκάλιασε με αγάπη και ευαισθησία τη συγκεκριμένη δράση. 

Η λειτουργία του καταστήματος βασίζεται στη δωρεάν διανομή ειδών που προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες, τόσο από τη «Στήριξη», όσο και από εταιρείες χορηγούς, αλλά και ιδιώτες.

 

Με την προσθήκη του νέου αυτού κοινωνικού καταστήματος, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης εμπλούτισε τις υπηρεσίες και τις παροχές του προς τις ευάλωτες οικογένειες της πόλης, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

 

 

Προγράμματα στήριξης οικογενειών που επλήγησαν από τον COVID-19

O νέος κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα για πολλές οικογένειες, και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), ανταποκρίθηκε άμεσα στην ανάγκη στήριξης οικογενειών που επλήγησαν από την πανδημία με απώλεια εισοδήματος ή/και εργασίας, με δύο νέα προγράμματα:

1. Σε συνεργασία με την Pepsico Ελλάδος (Tasty Foods και Pepsico  HBH), το Κ.Υ.Α.Δ.Α. ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης 140 οικογενειών με ανήλικα παιδιά, που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εν μέσω κορωνοϊού.

Οι οικογένειες που συμμετέχουν λαμβάνουν επί ένα εξάμηνο (κάθε 15 ημέρες) βασικά είδη σούπερ μάρκετ (πακέτα τροφίμων, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά), αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη από τους αρμόδιους επιστήμονες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. (κοινωνικούς λειτουργούς,  ψυχολόγους).

2. Ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης 340 οικογενειών που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία αναπτύχθηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και τη Lidl Ελλάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι οικογένειες λαμβάνουν ανά 15μερο πακέτα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (προϊόντων ατομικής υγιεινής, οικιακών καθαριστικών, χαρτικών κ.λπ.) και ψυχοκοινωνική στήριξη.

 

Κοινωνικά ιατρεία

Διευρύνοντας συνεχώς το πλέγμα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις ευάλωτες ομάδες της πόλης,ξεκίνησαν  πρόσφατα τη λειτουργία τους το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Το πρώτο παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανθρώπους της πόλης που ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, αλλά και τη δυνατότητα δωρεάν συνταγογράφησης της φαρμακευτικής του αγωγής για τις ιατρικές ειδικότητες που διαθέτει το Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας, στελεχωμένο με δύο ψυχιάτρους και τέσσερις ψυχολόγους προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής και ψυχιατρικής υποστήριξης στους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Οι ωφελούμενοι του Κ.Υ.Α.Δ.Α. μπορούν εκτός από ατομικές συνεδρίες,  να λάβουν υπηρεσίες υποστήριξης, τηλεφωνικά και διαδικτυακά.

 

Άλλα Προγράμματα

Εκτός από τα παραπάνω, το Ίδρυμα Αγγελικούση, αγκαλιάζει έμπρακτα και ουσιαστικά το έργο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. υποστηρίζοντας οικογένειες και μοναχικά άτομα με δωροεπιταγές.

Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ προσφέρουν σε μηνιαία βάση δωροεπιταγές, οι οποίες διατίθενται επίσης σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες.

Σημαντική είναι και η αναδοχή οικογενειών, από την Ομάδα Εθελοντισμού «Στήριξη». Η ομάδα που ξεπήδησε μέσα από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια έχει αναλάβει και στηρίζει 30 οικογένειες- δικαιούχους του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Τέλος, υλοποιούνται προγράμματα σε συνεργασία με φορείς όπως το «Μαζί για το παιδί» το «Μπορούμε» κ.ά., με στόχο οι ωφελούμενοί μας να λαμβάνουν περισσότερες παροχές.

 

Θέλετε να βοηθήσετε;

Στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων δεχόμαστε και χειριζόμαστε με σεβασμό και διαφάνεια, κάθε προσφορά, μικρή ή μεγάλη, σε τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης (προϊόντα προσωπικής υγιεινής, απορρυπαντικά κ.λπ.).

Αν θέλετε κι εσείς να γίνετε ενεργοί και πολύτιμοι συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας, με οποιονδήποτε τρόπο, παρέχοντας αγαθά ή εθελοντικό έργο, μπορείτε έρθετε σε επαφή με το Τμήμα Χορηγιών του Κ.Υ.Α.Δ.Α. στο τηλέφωνο 210-9233310.

Επιπλέον, το Κ.Υ.Α.Δ.Α., για την υποστήριξη των σκοπών του διατηρεί λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα.

ΑΡΙΘΜ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 064/480000-15

IBAN: GR7701100640000006448000015

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Πρόεδρος ΔΣ: Μελπομένη (Μελίνα) Δασκαλάκη

Μέλη ΔΣ

  1. Μελπομένη (Μελίνα) Δασκαλάκη
  2. Μαρία Ζαχαροπούλου 
  3. Ηλέκτρα Γεωργακοπούλου 
  4. Μαρία Κοκκινάκη 
  5. Παναγιώτης Μπέσικος 
  6. Σπυρίδων Αθανασάκης

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.