Αστικό πράσινο, σιωπηλή πηγή ζωής

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία και η αναβάθμιση του αστικού πρασίνου, που αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο για την πόλη μας, αφού συμβάλλει στην απορρύπανση της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, την αισθητική και την εν γένει βιωσιμότητα του αστικού χώρου.

Παράλληλα στις σημερινές συνθήκες, εκτός από περιβαλλοντικά και οικολογικά οφέλη, το αστικό πράσινο έχει επιφορτιστεί με τον πρόσθετο ρόλο της κοινωνικής, ψυχολογικής και οικονομικής διεξόδου.

Τα πάρκα και το αστικό πράσινο γενικότερα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη διάθεση των κατοίκων της Αθήνας, ενώ τα οφέλη και οι λειτουργίες της βλάστησης μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Σύμφωνα με μελέτες παρατηρείται μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά πρασίνου. Ακόμα, μια ώρα επαφής με τη φύση, βελτιώνει κατά 20% κατά μέσο όρο την απόδοση της μνήμης και προσοχής.

Οι πράσινες γωνιές της Αθήνας, όπως άλση, πάρκα και περιαστικά δάση αποτελούν χώρους αναψυχής, χαλάρωσης και δίνουν την ευκαιρία κοινωνικών συναναστροφών, μεταξύ των κατοίκων της πόλης μας.

Βελτιώνουν το κλίμα και αυτό επιτυγχάνεται, με την επίδραση που έχουν τα φυτά στη μείωση της θερμοκρασίας, στην εξισορρόπηση της υγρασίας, στη βελτίωση του φωτεινού καθεστώτος, στη δέσμευση της σκόνης και αέριων ρύπων και στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τα δέντρα, όπως και όλα τα φυτά, μέσω της φωτοσύνθεσης που επιτελούν, δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και παράγουν αντίστοιχα μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Με τον τρόπο αυτό, αντισταθμίζουν το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν οι άνθρωποι στο περιβάλλον.

Οι χώροι πρασίνου είναι ανεκτίμητος πλούτος για την πόλη μας, αναντικατάστατοι περιβαλλοντικοί πόροι, που προσφέρουν εξαιρετικά πολύτιμες υπηρεσίες, στην ποιότητα ζωής του κατοίκου της Αθήνας.

Στην ευθύνη μας ανήκει η φροντίδα 1.325 χώρων πρασίνου και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες, συνολικής έκτασης περίπου 3.355.000 τετραγωνικών μέτρων. Κύριο μέλημά μας είναι να τους διαχειριστούμε και να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες για την προστασία τους, με δράσεις που θα αποβλέπουν στην αύξησή του.

Μεριμνά μας είναι η βελτίωση του αστικού πρασίνου, ιδίως σε μικρά πάρκα, σε γειτονιές της Αθήνας, η δεντροφύτευση των αλσών, των λόφων και των πλατειών σε όλες τις συνοικίες της πόλης μας και κυρίως τις πιο υποβαθμισμένες.

Οι αναπλάσεις, εκτός από αισθητικές αναβαθμίσεις, μεταμορφώνουν τις περιοχές σε ένα σύγχρονο πόλο πρασίνου, αναψυχής και ψυχαγωγίας, μια μεγάλη ανάσα στην ασφυκτιούσα αγκαλιά της πρωτεύουσας, κάτι που αποκτά καίρια σημασία στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

Έχοντας συνείδηση ότι το πράσινο, που αναλογεί σε κάθε κάτοικο, αποτελεί ακατάρριπτο δείκτη των συνθηκών διαβίωσής του μέσα στην πόλη, δίνουμε καθημερινή μάχη για την προστασία και την αύξησή του.

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Δίνουμε καθημερινή μάχη για την προστασία του. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και κυρίως στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται.

1. Αξιοποιούμε και φυτεύουμε τους χώρους πρασίνου ιδιοκτησίας του Δήμου και του Δημοσίου. Φυτέψαμε από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως τις 31 Μαρτίου 2014, 8.172 δένδρα και 70.132 θάμνους, σε δεντροστοιχίες, πάρκα, πλατείες, λόφους και άλση της Αθήνας.

2. Φυτεύουμε νέα δέντρα, στα σημεία που διαπιστώνονται κενά και ελλείψεις.

3. Αντικαθιστούμε τα γερασμένα δέντρα, ώστε όλες οι γειτονιές να έχουν χώρους πρασίνου, αναψυχής και ψυχαγωγίας.

4. Πραγματοποιούμε επεμβάσεις κατά την τρέχουσα κλαδευτική περίοδο.

Ήδη από 1-1-2011 έως 31-03-2014 έχουν κλαδευτεί 22.271 υψηλά και επικίνδυνα δένδρα. Αναλυτικά:

- 10.236 δένδρα κατά μήκος 110 οδικών αξόνων, που διαπερνούν τον οικιστικό ιστό της πόλης μας, ενώ προγραμματίζουμε την κλάδευση μεγάλου αριθμού δένδρων κατά μήκος και άλλων οδικών αξόνων.

- 11.200 υψηλά και επικίνδυνα δένδρα σε δρόμους  και 835 αντίστοιχα δένδρα σε λόφους και άλση της πόλης μας.

Επίσης σε ετήσια βάση κλαδεύονται 25.000 μουριές.

5. Εντατικοποιούμε τις εργασίες συντήρησης των πλατειών και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες, με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή τους, σε συνδυασμό με τη διαφάνεια που πρέπει να έχουν οι χώροι, ώστε να αποφεύγεται η ρύπανσή τους από παραβατικά στοιχεία. (για το λόγο αυτό, κάποιους θάμνους τους κλαδεύουμε χαμηλά.)

6. Πετύχαμε όλες οι επεμβάσεις στο πράσινο της πόλης, να γίνονται μόνο από εργαζόμενους του Δήμου, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια.

7. Τοποθετούμε στους χώρους πρασίνου πινακίδες και υπενθυμίζουμε ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στο πράσινο και τα ζώα, είναι δείκτης πολιτισμού για μια κοινωνία.

8. Μεριμνούμε για την ασφάλεια των πολιτών.

Συντηρούμε συστηματικά τις δεντροστοιχίες με την κοπή κλαδιών, που εμποδίζουν την ορατότητα φωτεινών σηματοδοτών και σημάτων της Τροχαίας και όσων προσεγγίζουν μπαλκόνια κατοικιών.

Επίσης, σε ετήσια βάση γίνονται εργασίες αποχλόασης για λόγους πυρασφάλειας σε 2.040 στρ.

9. Εμπλουτίζουμε με πράσινο χώρους σημαντικούς για την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της.

10. Ενισχύουμε και συντηρούμε  -είτε περιοδικά, είτε μόνιμα- το πράσινο, σε χώρους που δεν ανήκουν στην ευθύνη μας:

*       το Ωδείο Μητρόπουλου

*       το Άλσος Ευελπίδων

*       την Πλατεία Πρωτομαγιάς

*       τον Άρειο Πάγο

*       την Ακρόπολη

*       το Polis Park της οδού Ριζάρη

*       το πάρκο Ελευθερίας

*       το πάρκο Ριζάρη

*       την Εθνική Βιβλιοθήκη

*       το Αρχαιολογικό Μουσείο κλπ.

11. Φροντίζουμε για την άμεση αποκατάσταση κάθε φθοράς που καταγράφουμε, από τους καθημερινούς ελέγχους που διενεργούμε, στους χώρους πρασίνου και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες.

12. Αποκαθιστούμε άμεσα τους «πληγωμένους» χώρους της πόλης μας, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των δημοτών μας αλλά και όλων των πολιτών και των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα, για όμορφους, λειτουργικούς και ασφαλείς χώρους.

Αποκαταστήσαμε άμεσα τις φθορές στην Πλατεία Συντάγματος και στα παρτέρια της Οδού Πανεπιστημίου.

13. Ομορφαίνουμε καθημερινά τους χώρους, όπου παίζουν, μεγαλώνουν, ανησυχούν, αγωνιούν οι αυριανοί πολίτες που είναι τα παιδιά μας, αλλά και όλοι οι δημότες της πόλης μας.

14. Οι μαθητές των σχολείων της πόλης μας αποτελούν βασικό μέλημά μας.

Δημιουργούμε, διαμορφώνουμε και συντηρούμε τις εστίες πρασίνου στις σχολικές αυλές, ανταποκρινόμενοι άμεσα στα αιτήματά των μικρότερων συμπολιτών μας.

Δημιουργήσαμε το σχολικό έτος 2012-2013 λαχανόκηπους σε Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης μας,  στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολικοί Κήποι στο Δήμο της Αθήνας», ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τη δημιουργία λαχανόκηπων σε μεγαλύτερο αριθμό Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών και με καλύτερη οργάνωση, μέσω ΕΣΠΑ.

15. Ενεργοποιούμε τον Κανονισμό του Πρασίνου, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις και πρόστιμα σε όσους προξενούν ζημιές.

Ταυτόχρονα, γίνεται έλεγχος για περιστατικά παράνομης υλοτόμησης στους Λόφους και Άλση της πόλης.

16. Αποδεικνύουμε εμπράκτως την Αλληλεγγύη μας απέναντι στους δημότες οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.  Με την αριθ. 76/ 2013 απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, προϊόντα κλάδευσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καυσόξυλα,  διατίθενται στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας.

17. Ανταποκρινόμαστε άμεσα σε όλες τις περιπτώσεις κακοκαιρίας. Πιο χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της 3ης/12ου/2013, όπου στον αριθμό των 126, ανήλθαν τα δέντρα τα οποία έπεσαν από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Αθήνα. Τα δέντρα αυτά, όπως επίσης και κλαδιά από άλλα 121 δέντρα, αποσύρθηκαν μέσα σε 24 ώρες.

18. Ο ρόλος του Δήμου σε θέματα προστασίας των ζώων συντροφιάς είναι πλέον ενεργός. Το Τμήμα Αστικής Πανίδας ελέγχει την τήρησης των κανόνων προστασίας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς αλλά και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών τους  που απορρέουν από τις διατάξεις του Ν.4039/2012«Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» και συνεργάζεται με τις Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές, όποτε αυτό απαιτείται.

Γιατί, πρέπει να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί, και μπορούμε. Αρκεί να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να προστατεύουμε το πράσινο.

Επίσης,

Εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή, κάθε πρόταση που μας απευθύνουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Φορείς Εθελοντισμού αλλά και μεμονωμένοι συμπολίτες μας, που θα αυξήσουν το πράσινο, θα είναι βιώσιμοι και θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας.

Προωθούμε πολιτικές προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, ώστε η περιβαλλοντική διάσταση να διαπεράσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του Δήμου και να αποτελέσει «συνείδηση» για τους δημότες, τους δυναμικότερους συντελεστές ανάπτυξης της πόλης μας.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Πρωταγωνιστούμε σε εθελοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και το αποδεικνύουμε με το έργο μας.

1. Υποστηρίξαμε τους Atenistas στις εθελοντικές δράσεις στο Πάρκο Ριζάρη, σε οικόπεδο της οδού Αίμου, σε παιδική χαρά της συμβολής των οδών Αριστομένους και Κύμης, σε παιδικά χαρά έναντι της πλατείας της Αγίας Παρασκευής στα Κάτω Πατήσια, σε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Τσάμη Καρατάσου και Καρατζά στο Κουκάκι, στον κήπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, σε πάρκο στην οδό Παυσανίου 22, στην παιδική χαρά Ακακίου και Ηπείρου, και σε πάρκο στην συμβολή των οδών Στενημάχου και Κωνσταντινουπόλεως προσφέροντας απλόχερα υλικά του φυτωρίου μας, τεχνογνωσία και συμμετοχή των εργαζομένων μας.

2. Υποστηρίξαμε τη δράση καθαρισμού και προσωρινής διαμόρφωσης του -υπό απαλλοτρίωση- οικοπέδου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πλαταιών και Λεωνίδου στο Μεταξουργείο, που χωροθετείται το Δημόσιο Σήμα.

3. Υποστηρίξαμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού:

*       στο Άλσος Γιαλούρου, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρίζουμε την Ελλάδα, του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ

*       στο Άλσος Ιλισίων με την εθελοντική συμμετοχή εργαζομένων του Ξενοδοχείου Hilton

*       στο Λόφο Κοίλης σε συνεργασία με τοπικές κινήσεις πολιτών

4. Πραγματοποιήσαμε εθελοντική δεντροφύτευση εκατό ελαιοδέντρων στο Λόφο Φιλοπάππου, σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Ελλάδα Καθαρή».

5. Πραγματοποιήσαμε  εθελοντική φύτευση 120 θάμνων στον Λόφο Ελικώνος σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Ελλάδα Καθαρή».

6. Υποστηρίξαμε  δράση ανάπλασης στα Τουρκοβούνια,  σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Ελλάδα Καθαρή», η οποία περιλάμβανε

- καθαρισμό Άλσους

- ενίσχυση στο πράσινο

- τοποθετήση δυο κιοσκιων και δύο  τραπεζόπαγκων ,ιδανικών για πικ-νικ , τεσσάρων παγκακιών για ανάπαυση καθώς και πέντε καλαθιών απορριμμάτων

7. Υποστηρίξαμε δράση ανάπλασης στον Σταθμό ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθερίου  (σε συνεργασία με την Εταιρεία ΥΛΗ) 

8. Υποστηρίξαμε δράση εθελοντικής ανάπλασης του Πάρκου της Γκράβας (σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Ξυνή),  η οποία περιλάμβανε:

- καθαρισμό Πάρκου

- ενίσχυση στο πράσινο

- διαμόρφωση τοίχων με χρώματα 

9.  Διοργανώσαμε  εκστρατεία εθελοντικής δενδροφύτευσης ανεπτυγμένων δένδρων, σε Λόφους, Άλση και δενδροστοιχίες και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης μας, από τις 8 έως τις 14 Απριλίου 2013.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας φυτεύθηκαν 1.052 δένδρα (στο Λόφο Στρέφη, στο Λόφο Λυκαβηττού, στο Άλσος Ιλισίων, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Άλσος Προμπονά, στην Αλεπότρυπα, στο Λόφο Πατάτσου, στα Νταμάρια Άνω Κυψέλης, στις Παιδικές Εξοχές Αγ. Ανδρέα, και σε κενούς λάκκους στις δενδροστοιχίες της πόλης μας).

10. Στη συνέχεια,  διοργανώσαμε νέα εκστρατεία εθελοντικής δενδροφύτευσης ανεπτυγμένων δένδρων, σε νέους κενούς λάκκους σε δενδροστοιχίες της πόλης μας,  στις 5,7,8 και 9 Νοεμβρίου 2013., κατά την οποία φυτεύθηκαν περισσότερα από 1.000  δένδρα, και κατά την οποία επέστρεψαν οι νερατζιές στην Κανάρη, με τη φύτευση 12 δένδρων, ικανοποιώντας ένα πολυετές αίτημα μεγάλου αριθμού περιοίκων.

11. Τέλος, διοργανώσαμε τρίτη εκστρατεία εθελοντικής δενδροφύτευσης, σε λόφους, άλση και πεζοδρόμια, και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες, την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας φυτεύθηκαν 926 δένδρα (στο Λόφο Στρέφη, στο Λόφο Λυκαβηττού, στο Λόφο Φιλοπάππου,  στο Δασύλλιο Σκιάθου, στην Αλεπότρυπα, στο Λόφο Πατάτσου, στην Αλεπότρυπα, στο Άλσος Χωροφυλακής, και σε κενούς λάκκους στις δενδροστοιχίες της πόλης μας).

12. Διοργανώσαμε  εθελοντική δράση φύτευσης στον Εθνικό Κήπο,  το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 ,σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή» και τη συμβολή της εταιρείας συστημάτων καθαρισμού Kärcher Hellas.

Η δράση, έγινε σε συνέχεια της χορηγίας 50 δένδρων, απαραίτητων για την διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας του Ιστορικού αυτού τόπου, που έγινε στο Δήμο Αθηναίων από την ίδια περιβαλλοντική Οργάνωση.

13. Εκδώσαμε  και διανείμαμε  ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων, βάσει των κείμενων διατάξεων.

14. Προβάλλαμε μηνύματα για την πρόληψη εγκατάλειψης και κακοποίησης των ζώων συντροφιάς μέσω των πληροφοριακών Πινακίδων του Δήμου Αθηναίων (Matrix).

15. Κατόπιν εγκρίσεως από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το σχολικό έτος 2012- 2013  διενεργήσαμε ενημερωτικές διαλέξεις σε συνεργασία με την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία σε μαθητές / τριες σχολείων Α’βάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας, με κύριο στόχο την καλλιέργεια σωστής ζωοφιλικής συνείδησης. 

Με συλλογική προσπάθεια και εθελοντική συμμετοχή, συνεχίζουμε για ένα καλύτερο αύριο της Αθήνας. Γιατί ο εθελοντισμός, αποτελεί κορυφαία πράξη ανάδειξης του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο, κινητήρια δύναμη, που μας καθιστά ενεργούς πολίτες.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

α. Διοργανώσαμε, σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αττικής:

-  Ανοιξιάτικη Ανθοκομική Έκθεση,  με μήνυμα «Αγκαλιάζουμε τη Γη! Δίνουμε πνοή ζωής στην πόλη μας» που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Κοτζιά, από τις 20 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2011 (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος).

- Φθινοπωρινή Ανθοκομική Έκθεση, με μήνυμα « Επιστροφή στην Πόλη μας» που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Κοτζιά, από τις 6 έως τις 21 Οκτωβρίου 2012.

- Φθινοπωρινή Ανθοκομική Έκθεση, με μήνυμα « Βιοποικιλότητα- Ντόπιες Ποικιλίες» που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Κοτζιά, από τις 4 έως τις 20 Οκτωβρίου 2013.

Στηρίξαμε τους παραγωγούς της ελληνικής ανθοκομίας, όπως θα στηρίξουμε και κάθε άλλη παραγωγική δύναμη του τόπου μας, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

β. Διοργανώσαμε -για πρώτη φορά- την Εβδομάδα Περιβάλλοντος, από τις 28 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2011, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος.

Με σημείο αναφοράς την πλατεία Κοτζιά, με περίπτερα Ανακύκλωσης, Κομποστοποίησης, Αστικής Πανίδας και με ταυτόχρονες εκδηλώσεις και εθελοντική συμμετοχή και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες, καθώς και στο Λόφο Φιλοπάππου, στοχεύσαμε στην κοινωνική ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά θέματα, προτάσσοντας την ανάγκη για ανακύκλωση και ενεργή συμμετοχή σε αυτή των πολιτών, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της Πλατείας Εθνικής Ενότητας. 

γ. Διοργανώσαμε , σε συνεργασία με το  ΥΠΕΚΑ και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, κατά κύριο λόγο στην Πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013. Στόχος μας οι όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κλίμακας δράσεις (κεντρικό έκθεμα που συμβολίζει τον ιστό της πόλης, παρτέρια- θεματικές ενότητες για: την ανακύκλωση, τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και τους αστικούς λαχανόκηπους, διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, προβολή ντοκυμαντέρ κ.λ.π.) που  κάνουν ευρύτερα γνωστό το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, για τη μέρα αυτή.

δ. Αποσπάσαμε το 5ο βραβείο, ανάμεσα σε 90 συμμετέχοντες, στη Διεθνή Έκθεση «Κηποτέχνικα 2011», η οποία διεξήχθη από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2011 και με κεντρικό θέμα:

«Πρασινίζουμε την Αθήνα. Επιστρέφουμε στην πόλη μας».

ε. Διοργανώσαμε Διαλέξεις  στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων για θέματα που αφορούν σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων , στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2011. Ομιλητής ήταν ο κος Εμμανουήλ Σαριδομιχελάκης, αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ζώων Συντροφιάς του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

στ. Συνδιοργανώσαμε, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Παράρτημα Αν. Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε, τον Σύλλογο Αποφοίτων του Γ.Π.Α. και την Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Γεωπόνων Έργων Πρασίνου, Ημερίδα με θέμα « Πράσινη Πόλη- Ανάσα στην Κρίση», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στις 9 Φεβρουαρίου 2012.

ζ. Συνδιοργανώσαμε, με  το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την Εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι», Ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα – Ντόπιες Ποικιλίες» στο Μουσείο Ακρόπολης τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013. Στόχος μας η ευαισθητοποίηση στη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω της προστασίας των ενδημικών ειδών και του αβελτίωτου πολλαπλασιαστικού υλικού τους.

η. Φιλοξενήσαμε, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων, την Πέμπτη 24 Μαϊου 2012, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες δημοτικών σχολείων της πόλης μας στον Εθνικό Κήπο, και με θέμα « Δείτε τον ουρανό. Αγγίξτε ένα δένδρο. Νιώστε τον αέρα. Βρείτε τον εαυτό σας».

θ. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21/6) διοργανώσαμε  συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στον Εθνικό Κήπο το 2012, και εκδηλώσεις στον Εθνικό Κήπο στις 19/20 και 21/6 2013, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

ι. Διοργανώσαμε με τον Όμιλο ΣΚΑΙ κινηματογραφικές βραδιές στο Πάρκο Φιξ Πατησίων στις 30 και 31 Ιουλίου, δίνοντας ζωή, κίνηση και χρώμα στην περιοχή και προσφέροντας μία ανάσα αισιοδοξίας στους δημότες μας.

κ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου, στήθηκε ειδικό ενημερωτικό περίπτερο, για την προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων και την γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό των σχετικών δράσεων, το 2012 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και το 2013 στην Πλατεία Κοτζιά, με τη συνεργασία για πρώτη φορά της πλειοψηφίας του Επιστημονικού κόσμου, Φιλοζωϊκών Σωματείων και Συλλόγων , Εθελοντών και φιλόζωων πολιτών.

λ. Στο πλαίσιο του προγράμματος ''Κήποι της Αθήνας''  πραγματοποιήθηκαν:

-  στις 14 και στις 30 Οκτωβρίου 2012, στον Εθνικό Κήπο,  συναυλίες  με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

- στις 15 έως 18 Ιουνίου 2013 μουσικές εκδηλώσεις στον Εθνικό Κήπο, με ακουστικές μουσικές των πόλεων, κλασσική μουσική και άλλες Ευρωπαϊκές αποχρώσεις, έντεχνη Ελληνική μουσική κ.λ.π.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Αthens art network (Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο) με την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Εμπορικού συλλόγου Αθηνών, της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος, των Μουσικών Συνόλων του ΟΠΑΝΔΑ και της «Τεχνόπολις».

μ. Η  Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου, το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα καλωσορίζει το μήνα που έρχεται με τα «Παραμύθια του Κήπου», που ζωντανεύουν με τη συνοδεία κλασικής κιθάρας, σε δύο διαδοχικές παραστάσεις, 11:30 το πρωί και 12:30 το μεσημέρι,  έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Οι αφηγήσεις των παραμυθιών στοχεύουν στη ψυχαγωγία ,την καλλιέργεια της φαντασίας , την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μικρών μας φίλων.

ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Αξιολογούμε και αξιοποιούμε προτάσεις ιδιωτών για χορηγίες, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα του θεσμού και τη λειτουργία του ως έκφραση κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνεργασίας. 

*       - Κάναμε αρχή στο χορηγικό προγραμματισμό με την αποδοχή πρότασης από τη Lidl Hellas, για υιοθεσία (ανάπλαση - συντήρηση) της Πλατείας Εθνικής Ενότητας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιλιανού και Σερίφου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας.

*       - Συνεχίσαμε με την αποδοχή πρότασης ανάπλασης στον Σταθμό ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθερίου  (σε συνεργασία με την Εταιρεία ΥΛΗ).

*       - Έγινε αποδοχή χρηματοδότησης , από την Εταιρεία Φίλων του Κήπου, του έργου της διαχείρισης των Ιστορικών Δένδρων του Εθνικού Κήπου

*       - Έχινε αποδοχή χορηγιών από Κτηνιάτρους, Εταιρείες, Κτηνιατρικά Κέντρα, την Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία και Φιλοζωϊκά Σωματεία και Ενώσεις, που αφορούσαν στο πρόγραμμα προστασίας και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αθηναίων, και περιλάμβαναν δημιουργία και εκτύπωση ενημερωτικού εντύπου για την πληροφόρηση των δημοτών της Αθήνας, φιλοξενία των αδέσποτων σκύλων, εκπαιδευτικά σεμινάρια των δημοτικών υπαλλήλων που ασχολούνται με τα θέματα, δωρεάν περίθαλψη αδεσπότων ζώων της πόλης κ.λ.π.

- Κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την προστασία των αδέσποτων ζώων με την λειτουργία- ύστερα από δωρεά-  Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους τετράποδους φίλους μας.

Έτσι, εξασφαλίζεται η ομαλή ροή του  υλοποιούμενου προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα, ενώ δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των εθελοντών, τόσο των  κτηνιάτρων που προτίθενται να παρέχουν δωρεάν κτηνιατρικές υπηρεσίες στο ιατρείο του καταφυγίου, όσο και των φιλόζωων πολιτών που διατίθενται να συνεισφέρουν εθελοντικά στην επί πλέον φροντίδα, εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση των ζώων, με απώτερο σκοπό την επιτυχή υιοθεσία  τους.

-          έγινε  αποδοχή χορηγίας 50 δένδρων, απαραίτητων για την διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Κήπου,  από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή», τα οποία στη συνέχεια φυτεύθηκαν στον Ιστορικό τόπο, κατά την διάρκεια εθελοντικής δράσης, στις 30 Μαρτίου 2013.

-          Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, με την υπ’αριθ. 972/26-09-2013 Απόφασή του, ενέκρινε την πρόταση του Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης  «ΝΕΟΝ»,  να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα με την ονομασία «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο», που περιλαμβάνει κηποτεχνική μελέτη και έκθεση σύγχρονης τέχνης για το 2014.

Στόχος και κοινό όραμα είναι το ευρύ κοινό να κατανοήσει καλύτερα την Ιστορία του Κήπου και να έρθει σε επαφή με τη Σύγχρονη Τέχνη σε ένα ιστορικό και ταυτόχρονα ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους χώρο, ο οποίος αποτελεί ιδανικό τόπο για μια τέτοια επαφή, ορατή και προσιτή, χωρίς κόστος και χωρίς διακρίσεις, εστιάζοντας στη μέγιστη επισκεψιμότητα από Σχολεία.

-          Έγινε αποδοχή δωρεάν παροχής ειδών απαραίτητων για τον καλλωπισμό των χώρων υγιεινής του Εθνικού Κήπου, από την Εταιρεία «WEST Α.Ε. Διαφημιστική Τουριστική Ανώνυμη Εταιρεία».

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

Από παντού καταφθάνουν καθημερινά απαισιόδοξα νέα για τη μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, που η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη, η σπουδαιότητα της διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης είναι τεράστια, καθώς συμβάλλει στην απόκτηση υπεύθυνης συμπεριφοράς, που αντανακλάται στις καθημερινές ατομικές συνήθειες, όπως στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, στην οικονομία νερού και ενέργειας, αλλά και στην ευρύτερη γνωριμία με τη φύση και το περιβάλλον.

Επειδή συναισθανόμαστε την ευθύνη που μας αναλογεί, στην κοινή υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και επειδή αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης των φυτικών υπολειμμάτων, παράγουμε τρίμμα από τα κλαδιά που προκύπτουν από τις κλαδεύσεις, ενώ εξετάζουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας Μονάδας Διαχείρισης Φυτικών Υπολειμμάτων για την παραγωγή compost  και Pellets.

  

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στόχος μας, στο βαθμό που μας αναλογεί, είναι η προώθηση των αρχών της Αειφόρου Ανάπτυξης, η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικονομικής διαφάνειας και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Η αειφόρος ανάπτυξη, μια ελληνική λέξη, η οποία εμπεριέχει τη συνέχεια της ζωής και της διαφύλαξης των φυσικών πόρων, αποτελεί τη σύγχρονη εναλλακτική πρόταση στην ανάπτυξη, που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

Γνώμονας της αειφορίας είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων, σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον. 

 

ΟΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

*       Δημιουργία ενός σημαντικού οικολογικού συμμετοχικού θεσμού, που θα αποτελέσει μια προσπάθεια βελτίωσης του οικολογικού προφίλ της πόλης μας, μέσα από τις δράσεις των ίδιων των πολιτών, σε «πράσινους» τομείς, όπως η οικιακή κομποστοποίηση, οι φυτοτεχνικές παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, κυρίως  πιο υποβαθμισμένων συνοικιών, η καλύτερη αξιοποίηση των υπόγειων υδάτων.

*       Κεντρική μας στόχευση είναι η αξιοποίηση νέων χρηματοοικονομικών πόρων, που εκτιμάμε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, για έργα αστικής ανάπλασης στο Δήμο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, διερευνούμε την δυνατότητα εφαρμογής  προγραμμάτων Διαχείρισης Φυτικών Υπολειμμάτων για την παραγωγή compost  και Pellets.

Ήδη προγραμματίζουμε τη  δημιουργία Πράσινων Δωμάτων σε Σχολεία και την δημιουργία σχολικών κηπαρίων σε μεγάλο αριθμό Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών, μέσω ΕΣΠΑ.

Συγκροτήθηκε  Διαπαραταξιακή Επιτροπή για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, με σκοπό τη διερεύνηση και διατύπωση προτάσεων/λύσεων για την μετάβαση του χώρου από την σημερινή του μορφή, στην τελική μορφή ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου.

Διερεύνηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε οικόπεδα, με σκοπό την εξεύρεση νέων χώρων για δημιουργία πρασίνου.

*       Επιπλέον η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με γνώμονα πάντα τη διαφάνεια.

*       Συνεργασία με φορείς για την προώθηση της αστικής γεωργίας στην πόλη (σε σχολικές αυλές, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου,  κ.λ.π.)

*       Ενοποίηση χώρων πρασίνου.  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΓΝΩΜΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η διαρκής επαφή, επικοινωνία και συνεργασία με τους πολίτες, αποτελεί για μας συνεχής επιδίωξη.

Από τη πρώτη στιγμή, που αναλάβαμε καθήκοντα, είμαστε κοντά στο δημότη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε άμεσες και ειλικρινείς σχέσεις μαζί του. Να δίνουμε λύσεις σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας. Γι αυτό καθημερινά απαντάμε γραπτά ή προφορικά στα αιτήματα ή τις προτάσεις τους.

Στις εποικοδομητικές συναντήσεις, που έχουμε με τα Διαμερισματικά Συμβούλια των επτά Δημοτικών Κοινοτήτων, τους πολιτιστικούς εξωραϊστικούς συλλόγους και άλλους φορείς, προσπαθούμε να δίνουμε άμεσες απαντήσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, που απασχολούν την περιοχή τους.

Στις σχεδόν καθημερινές επισκέψεις μας στα πάρκα, πλατείες και σε άλλους χώρους πρασίνου όλης της Αθήνας, ακούμε και καταγράφουμε απόψεις και προβληματισμούς, του κάθε κατοίκου της πόλης μας.

 

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.